Preskočite na glavni sadržaj

Gostovanje hrvatskog projekta 'Gla sanje' u Berlinu

Izvedbeni, plesni projekt 'Gla sanje' (Objekt u subjekt prelazi) umjetničkog kolektiva Nikoline Komljenović, Božidara Šumja i Brune Pocherona udruge ekscena pozvan je na rezidenciju u Wiesenburghalle, Berlin, koja traje do 17.3. 2019.
vrijeme: 04.03.2019.
mjesto: Njemačka; Berlin
url: https://www.facebook.com/ekscena/


Wiesenburghalle je jedinstveni umjetnički laboratorij u središtu Berlina, kojeg podupire grad Berlin i koji je izvorno financirala Europska unija. Zajedno su je organizirali sedam umjetnika, dizajnera i producenata sa sjedištem u Berlinu koji su međunarodno aktivni u području kazališta, suvremenog plesa i izvedbe već desetljećima (Florian Bach, Susanne Beyer, Sybille Müller, Bruno Pocheron, Isabelle Schad, Heiko Schramm i Mehdi Toutain- Lopez). Privilegira umjetničko umrežavanje i mobilnost umjetnika, a posvećena je pružanju realnih radnih uvjeta za stvaranje scenskog rada, kao i prostora i resursa za razmjenu pojmovnih i dramaturških aspekata djela.

 

Predstava 'Gla sanje' dio je većeg projekta naziva Objekt u subjekt prelazi koji je počeo 2013. godine a bavi se procesom, tijelom, međuprostorom, samostvaranjem. Prva predstava serije radova vezana je uz kralježnicu i njen subjektivitet konkretnog tijela. Gla sanje, koje je druga predstava istoimenog serijala, bavi se glasom tijela u stvarnom i metaforičkom značenju.

 

Gla sanje je igra konstrukcije i dekonstrukcije naših navika unutar performativne i dnevne umjetnosti. Autopoiesis međuprostora djelovanja igra se s iskakanjem tijela pred misao. Božidar, Nikolina i Bruno ne proizvodeći samo i sami, bivaju proizvedeni u odnosu o gledanja, gla sanja, po kretanja i razmjeni pozicija. Ekspresije su koje ništa ne predstavljaju osim čistog energetskog potencijala a time čine multiplicitet sadržaja, želja i shvaćanja. To je Koreografska praksa zatečene dramaturgije te koreografske trenutačnosti koja kao zadano polazište koristi 7 pojmova: POGLED, GLAS, POKRET, PROSTOR, SVJETLO, ODNOS, VRIJEME.

 

Izvedbe Gla sanja održavaju se 6.-9.3. / 11.-13.3 / 15.&16.3. u 18:00  i  17.3. u 11:00

 

Ideja: Nikolina Komljenović

Igra i izvedba: Nikolina Komljenović i Božidar Šumi

Dizajn svjetla i izvedba: Bruno Pocheron

Grafičko oblikovanje i fotografija plakata: Tomislav Turković

Fotografija izvedbe: Marko Gutić Mižimakov

Produkcija: ekscena

koprodukcija: Wiesen 55 e.V.

Podrška: POUZ Zagreb i Tala plesni centar

Financije: Ministarstvo kulture RH