Preskočite na glavni sadržaj

U Osijeku otvorena izložba 'Ukradena baština' i nove prostorije 'Francuske alijanse'

Osječka udruga 'Francuska alijansa' u utorak je otvorila nove prostorije, a u suradnji s Muzejom grada Iloka tom je prigodom otvorena izložba 'Ukradena baština', koja je dio manifestacije 'Dani frankofonije', koja je počela 28. veljače.
vrijeme: 12.03.2019.
mjesto: Osijek

Osječki dogradonačelnik Boris Piližota istaknuo je kako je Francuska alijansa jedno je od najstarijih društava hrvatsko-francuskog prijateljstva, osnovana  davne 1898. godine, a o njezinoj važnosti dovoljno govori podatak da je osnovana samo 14 godina poslije osnutka Francuske alijanse u Parizu.

„Ova udruga obogaćuje kulturu Osijeka i zaslužuje pozornost javnosti  i nove prostorije. Grad Osijek od 2010. godine  sufinancira rad tog društva kroz stavku Javne potrebe za kulturu grada Osijeka“, rekao je Piližota.

Izložbu „Ukradena baština“ otvorila je ravnateljica Muzeja grada Iloka  Maja Barić koja rekla da  projekt pokrenut jer je Muzej htio prikazati važnost umjetničkih djela kojih više nema.

"Riječ je o 23 slike koje su otuđene iz Iloka u razdoblju od 1988.  do 1998. godine, od čega najveći dio za vrijeme Domovinskog rata i procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja“, rekla je Barić.

Na izložbi je prikazano 13 fotografija umjetničkih djela koje su se dobila iz postojeće fotodokumentacije. „Među njima najvrednija je slika Pierrea Augusta Renoira „Cvijeće u vazi“. 

Kako je rekla Barić, uložen je veliki angažman Ministarstva unutarnjih poslova i Muzeja da se otuđena djela vrate, ali, kako je istaknula, "nismo doznali gdje se nalaze slike.“

Voditeljica osječke Udruge Francuska alijansa Osijek Nada Jovanović je u povodu otvorenja novih prostorija istaknula kako im je to jako važno jer „imaju veliki broj korisnika koji tjedno prolaze aktivnosti koje udruga organizira, njih oko 150, od djece do umirovljenika“.

Otvorenju izložbe nazočio je i francuski veleposlanik  u Hrvatskoj Philippe Meunier. (Hina)