Preskočite na glavni sadržaj

'Zagrebački Manhattan' i 'Beograd na vodi' – predavanje u DAZ-u

Predavanje i diskusija uz temu 'Zagrebačkog Manhattana' i 'Beograda na vodi' održat će se u srijedu, 20. ožujka, u 18 sati, u Društvu arhitekata Zagreba, Trg bana J. Jelačića 3/1. Temu će izložiti profesor Tihomir Jukić i kolege iz Društva arhitekata Beograda, Udruženja arhitekata Srbije te Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije, izv. prof. Vesna Cagić Milošević, izv. prof. Milan Đurić i dr. Igor Marić.
vrijeme: 20.03.2019. 18 h
mjesto: Zagreb; Društvo arhitekata Zagreba, Trg bana J. Jelačića 3/1
url: http://www.d-a-z.hr/hr/
 

Prije nekoliko dana Grad Zagreb je odabrao tvrtku Eagle Hills, grupaciju investitora iz Abu Dhabija za strateškog partnera u mogućoj izgradnji tzv. zagrebačkog Manhattana ili 'Grada u gradu'. Direktor ove tvrtke zastupa i tvrtku Emaar Properties koja stoji iza projekta 'Beograd na vodi'.

 

Projekt 'Grad u gradu' je prema pozivu Grada planiran 'na prostoru omeđenu rijekom Savom, Avenijom V. Holjevca, Avenijom Dubrovnik i Ulicom Radoslava Cimermana u Zagrebu, površine od oko 1,1 milijun kvadratnih metara'. Svrha ovog projekta je 'preobrazba prostora u novo inovativno gradsko područje, mješovitih i raznovrsnih komplementarnih namjena koje bi svojom raznolikom ponudom i novim konceptom unaprijedilo opću kvalitetu života stanovnika, postalo nezaobilazna turistička atrakcija, odnosno koje bi svojim raznolikim funkcijama formiralo središte Novog Zagreba'. LINK

 

Je li ovo bila svrha i beogradskog projekta? Što se stvarno realiziralo? Na koji način će se odrediti budućnost tako značajnog zagrebačkog prostora? Saznat ćemo u srijedu 20.3.2019. u DAZ-u.

 

Društvo arhitekata Zagreba ovim predavanjem želi uvesti struku i javnost u temu najavljene gradske investicije kako bi pravovremeno pokrenuli i svojim stručnim statusom moderirali transparentan i smislen dijalog svih dionika, te shodno tome podržali kulturu razumijevanja procesa koji vode ka kvalitetnijem razvoju našeg grada.