Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Sjećanja u zemlji predaka' na Hvaru

Izložba 'Sjećanja u zemlji predaka - Iseljeništvo središnjeg dijela otoka Hvara s kraja 19. i početka 20. stoljeća' predstavlja se u Muzeju općine Jelsa - galerija Kravata, od 23. ožujka 2019. (otvorenje u 19:30) do 8. svibnja 2019. 
vrijeme: 23.03.2019.
mjesto: Muzej općine Jelsa – galerija Kravata

Izložba Sjećanja iz zemlje predaka evocira fragmentiranu povijest najmasovnijeg iseljeničkog vala iz središnjeg dijela otoka Hvara u prekomorske zemlje. Dakako, riječ je o iseljeničkom valu čiji obuhvat i značaj premašuju granice otoka, a u fokusu ove mikrohistorije su mjesta središnjeg dijela otoka Hvara. Izložba objedinjuje kontekst iseljeništva s kraja 19. i početka 20. stoljeća temeljen na arhivskim dokumentima i privatne memorabilije koje u otočnim kućama čuvaju uspomenu na iseljene pretke. Intenzivni procesi iseljavanja s otoka započinju zbog urušavanja temeljnih gospodarskih djelatnosti – jedrenjačkog brodarstva, pomorske trgovine i vinogradarstva. Ti su procesi ostavili snažan biljeg na razvoj otoka i Dalmacije u cjelini, ali i na kolektivnu memoriju otočnog stanovništva.

Istraživanjem otočnih arhiva, dr. sc. Mladen Domazet prikupio je povijesne dokumente iz kojih se razabiru neka ključna mjesta iseljeničkog procesa: lokalne prilike, mogućnosti i uvjeti putovanja, iseljenička propaganda, savjeti za iseljenike i posljedice koje je ono ostavilo na razvoj otoka. Etnografskim istraživanjem u lokalnoj zajednici, Marija Plenković prikupila je pojedinačne i obiteljske iseljeničke priče kako ih pamte potomci otočnih iseljenika. Prikupljena pisma rodbini, fotografije i još pokoja memorabilija otkrivaju nam duboko osobno iskustvo ponekad višestrukih prelazaka oceana. Izbor prikupljene građe objedinjen je pod naslovom Sjećanja iz zemlje predaka kako bismo evocirali uspomenu na pojedinačne sudbine i duh vremena koji je mnoge naše ljude raselio po svijetu.

Kustosi izložbe: dr. sc. Mladen Domazet, izv. prof. Odsjeka za povijest, Filozofski fakultet u Splitu; Marija Plenković, Muzej općine Jelsa.

https://www.facebook.com/Muzej-općine-Jelsa