Preskočite na glavni sadržaj

Nagrada Ivan Goran Kovačić Martini Vidaić, Goran za mlade pjesnike Denisu Ćosiću

Nagrada Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu 56. Goranova proljeća uručena je u četvrtak u Lukovdolu Martini Vidaić za zbirku pjesama  'Mehanika peluda', a Denisu Ćosiću uručen je Goran za mlade pjesnike za rukopis 'Crveno prije sutona'.
vrijeme: 21.03.2019.
mjesto: Lukovdol
url: http://www.igk.hr/
U obrazloženju se navodi kako ova zaokružena i cjelovita pjesnička zbirka Martine Vidaić ima naizgled koralni karakter i kao da se sastoji od niza posebnih svjedočenja, iskaza nebrojenih – i tek okvirno određenih – lica i stvari, i pojava što govore.

 

Najveći broj naslova u knjizi indikativno završava dvotočkom, pa bi pjesma koja potom slijedi trebala biti shvaćena kao navod iz druge ruke, navodi se i dodaje kako strukturalno podsjeća na Spoon River Anthology Edgara Lee Mastersa, lirsku kolekciju personificiranih epitafa.

 

Riječ je o stilski, stoji u obrazloženju, homogenom i izrazito individualno obilježenom izrazu, koji samo uvjetno uzima maske poundovske "personae" drugih i drugačijih, ulazi u prilike i situacije mahom marginaliziranih, alijeniranih i anonimnošću frustriranih poluosobnosti Iz naslovom natuknute pozicije pjesnikinja uspijeva izvući maksimum poticajnosti i osloboditi govorenje iznimne svježine i originalnosti.

 

Povjerenstvo je ocijenilo kako se poetski izraz Martine Vidaić odlikuje gipkom metaforikom i jetkom slikovitošću pa uspijeva dosjetljivo amalgamirati gorčinu i žestinu, okrutnost i nježnost, preplitanje i jasnoću, razmetanje i gluhoću.

 

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Miroslav Mićanović, Evelina Rudan i Martina Vidaić jednoglasno je nagradu Grran za mlade pjesnike dodijelilo Denisu Ćosiću za rukopis  pod naslovom "Crveno prije sutona".

 

Ćosićeva knjiga pjesama u prozi od početka do kraja drži visoku napetost poetske ispisanosti na razini oblikovanja teksta cijele knjige i na razini oblikovanja svakoga pojedinačnog teksta unutar cjelina, ističe povjerenstvo i dodaje kako je to knjiga utihla, umirena prostora prije sutona, prije kraja dana, prije kraja osobnog ciklusa lirskog subjekta, ali i prije kraja jednoga mitološkog i civilizacijskog ciklusa.

 

Ta nemoć, ispražnjenost, rasap koji možda hoće, a možda i neće izroditi novi početak na razini motiva i tema, spretno se dočekuju u dobro pogođenu izrazu, dobro pogođenim slikama i dobro organiziranim ciklusima koji svoj svijet izgrađuju uvjerljivo i domišljato, ističe povjerenstvo.

 

Na natječaj za nagradu Goran za mlade pjesnike prispjela su 54 rukopisa, a povjerenstvo je odlučio pohvaliti i rukopise Tomislava Augustinčića "Ipak, zora", Nine Bajsić "Pjesme za svaki slučaj", Lane Bojanić "Pribor za lov i vremeplov", Karle Crnčević "Linije bijega" te Ljiljane Logar "Zbirka".

 

Martina Vidaić rođena je u Zadru 1986. Profesorica je hrvatskog jezika i književnosti. Do sada je objavila tri zbirke pjesama. Dobitnica je 1. nagrade Goran za mlade pjesnike.

 

Denis Ćosić je rođen u Karlsruheu 1996. Studira turistički menadžment u Zagrebu. Pjesme su mu zastupljene u nekoliko zbornika (Rukopisi 40, Antologija u čast Charlesa Baudelairea, The Split Mind.

 

Pedeset i šesto Goranovo proljeće održava se u Zagrebu, Lukovdolu, Rijeci i Puli. (Hina)