Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Tomislava Buntaka 'Lost in space' u Kabinetu grafike

Otvorenje izložbe Tomislava Buntaka 'Lost in space' održat će se u četvrtak, 28. ožujka 2019. u 19 sati, u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Izložba će trajati do 20. travnja.
vrijeme: 28.03.2019.
mjesto: Zagreb, Kabinet grafike HAZU, Trg Josipa Jurja Strossmayera 12

˝Velik dio opusa Tomislava Buntaka (1971.), jednoga od najvažnijih suvremenih hrvatskih slikocrtača, ali i crtača slike, označujemo pojmom čudesno u umjetnosti. Izložbom u Kabinetu grafike HAZU Buntak izlaže novi ciklus stripovski povezanih slikocrteža na papiru nazvanih Lost in Space (2018.). (…)

Autorove vizualizacije, poput samog crtača, sazdane su od imaginacije, fantazije, koncentracije, fokusiranosti i vještine. (…) Vidimo sublimiranu Buntakovu SF viziju utemeljenu na zapadnom poimanju umjetnosti i njezinih osnovnih prikazivačkih načina te varijacija koje počivaju na varci oka, kao i odmacima od njih; uprizorenu dvodijelno-trodijelnim crno-bijelim slikosjenčanjem, totalnim zagušenim kadrom, kao i raznolikim modulacijama – crtkanjem ispunjenih povezanih obličja, ovdje muških i ženskih astronauta u opuštenoj svemirskoj igri. Podmorje je preobraženo u kozmički ocean, gdje su istezanja i izrastanja u pravocrtnim i dijagonalnim smjerovima relativizirana simulacijom bestežinskog stanja. Za Buntaka uobičajena flora i fauna transformirana je u organičke hibridne letjelice, organsko-mehaničke strojeve koji odaju univerzalno prapočelo bioloških praoblika, autorove verzije izumiteljstva pretočene u hibridni konstrukt. Umjetnik zna: u svaku budućnost utkana je prošlost, a lančana reakcija od organičkoga prototipa preko mehaničkoga tipa do Buntakove futurističke utopije uvijek je fantastična i bajkovito pričljiva te na svojevrsni način posvećena. (…)

Buntakovi crteži ujedno su i iskazi budućnosti izmaštane i skladne simboličke futurologije s asocijacijama na moguću misiju na Mars. To je svojevrsna svemirska arkadija, ostvarena dvorednim formatima koji se rasprostiru načelom stripovskih sličica povezanih u stripovske table ili, još točnije, nizanjem filmičnih kadrova koji se osjetilno-umnom montažom prvo razdjeljuju, a potom povezuju niz razrađenih oblikovno-motivskih scena što tvore čudnovatu crtačko-filmsku sekvencu koja bilježi protok vremena i alegoričnu radnju. (…)

To je fantazija igre, poruka čuđenja i zaigranosti, ali i budućnosnoga mira i dubljih uvida ostvarenih skladnim neskladom, kojim Buntak sugerira kozmički, ali i plemeniti odnos čovjeka i svega.˝

- iz predgovora Željka Marciuša



https://www.facebook.com/events/421793411902139/