Preskočite na glavni sadržaj

Izložba staklenih skulptura Đurđice Horvat

U Studiju Moderne galerije 'Josip Račić' u Zagrebu, u četvrtak, 28. ovoga mjeseca u 19 sati, otvara se izložba Đurđice Horvat pod nazivom 'Skulpture od stakla 2005 - 2018.', koja će se moći razgledati do 14. travnja 2019.
vrijeme: 28.03.2019.
mjesto: Zagreb, Studio Moderne galerije Josip Račić

U Studiju Moderne galerije „Josip Račić“ 28. ožujka otvara se izložba staklenih skulptura Đurđice Horvat, keramičarke i kiparice koja je diplomirala na autorskoj umjetničkoj školi Agora, u klasi doajena hrvatske suvremene umjetnosti Ivana Kožarića. Ova višestruko nagrađivana umjetnica – dosad je priredila dvadesetak samostalnih izložbi i izlagala na brojnim međunarodnim izložbama – članica je LIKUM-a, ULUPUH-a i HZSU-a, a zagrebačkoj će se publici predstaviti s petnaestak skulptura obrađenih u tehnici fuzije.

Likovna kritičarka Marina Baričević u predgovoru kataloga izložbe piše: …Veliku ulogu u nastanku staklenih skulptura pružila je odabrana tehnika obrade. To je fuzija ili, kako kazuje sam naziv, spajanje, sjedinjavanje, preklapanje. Asocijativno sljubljujući dva stakla u novi oblik, novi život, novu kvalitetu… bude prirodan tijek postanka čovjeka. Spojeno staklo zagrijava se u zatvorenoj peći na visokim temperaturama, potom se dovršava hlađenjem, zavisno o debljini stakla, vrsti itd. Đurđica Horvat, ponavlja paljenje i hlađenje više puta. I poseže za matematikom, fizikom, statikom… zavisno o mašti, ideji i osobnom kreativnom angažmanu za ovaj tematski ciklus…

Skulpture odabrane za ovu prigodu nastale su u razdoblju od 2005. do 2018., a u Studiju „Račić“ će se moći razgledati do 14. travnja 2019.

www.moderna-galerija.hr