Preskočite na glavni sadržaj

Izvedene likovne intervencije u Zatvoru u Zagrebu

Povodom Europskog dana kreativnosti EU projekta CreArt, kojeg provodi Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u okviru projekta Revitalizacija zatvorskog prostora umjetnošću, četiri umjetnika Goran Rakić, Slaven Kosanović Lunar, Ivan Oštarčević Zgubljen i Dominik Vuković izveli su likovne intervencije u Zatvoru u Zagrebu (Remetinec). 
vrijeme: 21.03.2019.

Projekt se izvodio pod vodstvom autorice projekta dr. art. Melinde Šefčić, u suradnji sa Središnjim uredom Ministarstva Pravosuđa, Zatvorom u Zagrebu, Odsjekom za etnologiju i folkloristiku pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Institutom za etnologiju i folkloristiku te Odsjekom za kriminologiju pri Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom u Zagrebu, a s ciljem unaprjeđenja kvalitete života i međuljudskih odnosa zatvorenika, stvaranja nove, humanije, podupiruće i njegujuće okoline.

„Cijela organizacija projekta bila je izuzetno izazovna, specifična i jedinstvena, upravo zato što se radi o jednom atipičnom prostoru. Zatvorski prostor zahtijeva jedan potpuno novi i drugačiji pristup rada i djelovanja. Umjetnici su od samog početka provođenja projektnih aktivnosti posebnu pažnju pridavali specifičnosti prostora, posebice prilikom odabira prostora djelovanja, izvedbe skica za prostornu estetizaciju i odabira boja. Pri izvođenju likovnih intervencija vodilo se računa da pored same estetizacije prostora, a tako i rehumanizacije prostora radovi imaju terapijski učinak, da potaknu pozitivne misli i reakcije, da skrenu pozornosti s akutnih problema, da potaknu diskusiju, komunikaciju i nadasve promjenu percepcije prostora. Smatram da smo u tome uspjeli. Reakcije osuđenika i zaposlenika većinom su pozitivne, što je pokazatelj uspješnosti postavljenih projektnih ciljeva. Smatram bitnim istaknuti kako je cijeli tijek izvođenja likovnih intervencija umjetnika te utjecaj nastalih radova na promjenu percepcije prostora pomno pratio istraživački tim na projektu, čiji će se rezultati predstaviti široj javnosti u svibnju 2019. godine“ – izjavila je voditeljica projekta dr. art. Melinda Šefčić

Europski dan kreativnosti jedna je od vodećih aktivnosti CreArt mreže. Hrvatsko društvo likovnih umjetnika već petu godinu zaredom, 21. ožujka, obilježava Europski dan kreativnosti, u okviru kojeg se u svim gradovima CreArt mreže održavaju razne aktivnosti s ciljem promocije umjetničke kreativnosti. Ove godine održana su čak 22 projekta diljem Europe.

CreArt 2.0. je europska mreža gradova te privatnih i javnih institucija. Projekt je započeo 2012. godine s ciljem reagiranja na potrebe europskih kulturnih institucija što obuhvaća povećanje gospodarskog, socijalnog i kulturnog utjecaja vizualnih umjetnosti pružanjem bolje podrške umjetnicima, menadžerima u kulturi, industriji i široj javnosti. Nositelj CreArt projekta za Hrvatsku je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, a pored HDLU-a projekt okuplja mrežu partnera iz Genove i Leccea (IT), Clermont-Ferranda i Rouena (FR), Katowica i Lublina (PL), Skopja (MK), Liverpoola (UK), Kaunasa (LT) i Aveira (PT) koju koordinira Gradski ured za kulturu grada Valladolida (ES). Petogodišnji projekt CreArt 2.0. provodit će se od 2017. do 2021. godine.

Opširnije:
http://www.hdlu.hr/2019/03/predstavljamo-izvedene-likovne-intervencije-u-zatvoru-u-zagrebu/