Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljena zbirka pjesama posvećena kiparu i slikaru Ivanu Kožariću

O mogućoj povezanosti filozofije i poezije s umjetnosti, posebice slikarstva, svjedoči zbirka pjesama sisačkog filozofa i pjesnika Nikole Tadića "Osjećaj ljepote, život razuma", koja je u petak navečer predstavljena u sisačkoj Gradskoj galeriji Striegl, a posvećena je uglednom hrvatskom kiparu i slikaru Ivanu Kožariću.
vrijeme: 22.03.2019.
mjesto: Sisak

Akademik Kožarić rođen je 1921. u Petrinji gdje je proveo djetinjstvo i ranu mladost. Pojedine pjesme u Zbirci posvećene su i brojnim drugim umjetnicima, Ivici Antolčiću, Antunu Maračiću, Josipu Vaništi, Želimiru Janešu, Slavi Strieglu, Gabrijeli Kolar, Juliju Kniferu, Edi Murtiću, Milanu Steineru, Dušanu Džamonji, te brojnim drugim slikarima, povjesničarima umjetnosti, filozofima, književnicima... Kao zaljubljenik u slikarstvo i dobar poznavatelj umjetnosti, Tadić je na njemu svojstven, filozofski način, poezijom izrazio osobni odnos prema njima.
 
Kroz tekst i vizualni sadržaj knjiga bilježi sve kompleksnosti i varijabilnosti Kožarićevog umjetničkog opusa, rekla je ravnateljica  Gradske galerije Striegl, povjesničarka umjetnosti Alma Trauber. Zbog toga je galerija kroz program Connect&Reflect, otvorila vrata poeziji, dodala je.
 
Docent na Katedri za filozofiju i sociologiju Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, Tomislav Krznar, ocijenio je da je riječ o knjizi sjećanja, jednom vremenu koje je iza nas. Kontekstualizirao je značaj Tadićeve poezije unutar suvremene filozofske misli.
 
Knjigu je prema motivima Kožarićevih djela ilustrirao akademski slikar Marko Tadić, asistent na Katedri za slikanje i crtanje Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.  Mladi je slikar rekao kako mu je uvijek novi izazov ilustrirati knjige, a publika se na večerašnjem predstavljanju imala prilike projekcijama upoznati i s drugim Tadićevim književnim ilustracijama.
 
"Osjećaj ljepote, život razuma", 19. je zbirka pjesama Nikole Tadića, koji je rođen u Hrvatskoj Kostajnici 1943. godine. Diplomirao i magistrirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (filozofija i komparativna književnost). Bio je dugogodišnji profesor filozofije u sisačkoj gimnaziji te predavač na Metalurškom fakultetu u Sisku i Pedagoškoj akademiji, odnosno Učiteljskom fakultetu u Petrinji. Prve pjesme je objavio u Tlu, 1971. godine. Živi i radi u Sisku. (Hina)