Preskočite na glavni sadržaj

4. Rabuzinovi dani u Novom Marofu

U Kulturnom centru u Novom Marofu, koji nosi njegovo ime, u petak navečer započeli su 4. Rabuzinovi dani na kojima su posjetitelji imali priliku vidjeti najranija i nepoznata djela velikana hrvatske naive slikara Ivana Rabuzina. 
vrijeme: 22.03.2019.
mjesto: Novi Marof

O izložbi „Nepoznate slike Ivana Rabuzina”  govorila je umirovljena muzejska savjetnica i velika poznavateljica Rabuzinovog umjetničkog opusa Mirjana Dučakijević koja je i odabrala djela za izložbu.

Naglasila je da se kroz izložena djela vidi početak Rabuzinovog stvaranja u kojem je on tragao za svojim unutarnjim svijetom.

"Odlazio je u prirodu i imao je neobičan način na koji je slikao a to je bogati impasto, dosljedni način nanošenja boja, naglašeni potezi i sve je to bio početak kada je on tragao za svojim unutarnjim svijetom. Te su slike nastale u prirodi, a kasnije je dolazio u faze u kojima njegovi intelektualni procesi transformiranja viđenog u individualno više dolaze do izražaja", rekla je Dučakijević.   Na otvorenju su bili članovi obitelji Rabuzin, direktor TZ Varaždin Miran Bojanić Morandini i gradonačelnik Sinišu Jenkača koji je zadovoljan što na manifestaciju stižu posjetitelji iz cijele Varaždinske županije ali i šire.

"Ovo je prekrasna manifestacija koju obilježavamo više od mjesec dana i koja se profilirala kao manifestacija koja privlači ne samo Marofčane nego i posjetitelje iz Varaždinske županije i šire. Drago nam je da svake godine imamo za ponuditi nešto novo, a ove godine je to Rabuzinovo slikarstvo prije faze formiranja poznatog slikarskog izričaja", rekao je Jenkač.

Osim otvorenja izložbe, posjetioci su uživali i u pogledu na balon na vrući zrak oslikan Rabuzinovim motivom „Svečanost cvijeća“.

Uz večerašnje otvorenje izložbe 4. Rabuzinovi dani, koji traju do 18. travnja, ponudit će i stručni skup.

Kao i svake godine veliku znatiželju ljudi pobuđuje kuća/galerija Ivana Rabuzina u Ključu, stoga će se i ove godine organizirati posjet, uz prethodnu najavu u Turističkoj zajednici grada Novog Marofa. U sklopu manifestacije profesor likovne kulture  Ivana Gabričević  u OŠ Novi Marof u dvije slikarske radionice upoznati će zainteresirane s tehnikama olovka,ugljen i tempera.

Organizatori 4. Rabuzinovih dana su Pučko otvoreno učilište Novi Marof, Turistička zajednica Grada Novog Marofa i Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof u suradnji s Rabuzinovom obitelji.

Ivan Rabuzin (Ključ kraj Novog Marofa, 1921. - Varaždin, 2008.), hrvatski je slikar naivne umjetnosti. Rođen je u brojnoj obitelji, bio je šesto od jedanaestoro djece. Završio je stolarski zanat u Zagrebu i Zemunu. Slikarstvom se bavio više od 50 godina, nije imao slikarsko obrazovanje, osim večernjeg tečaja crtanja kod Koste Angelija Radovanija. U početku je radio i u tvornici namještaja, a nakon prve izložbe krajem 50-ih godina, posvetio se samo slikanju. Na njegovim su slikama motivi prirode i sela Hrvatskog zagorja. Najčešće je slikao brijegove, cvijeće, oblake i sunce. Imao je 200 samostalnih izložbi i još veći broj skupnih. Izlagao je u galeriji “Mona Lisa” u Parizu 1963. godine. O njemu je snimljeno 10 dokumentarnih filmova i objavljen veći broj knjiga na više stranih jezika. Oslikao je keramiku za poznatu tvrtku Rosenthal. Osim njega, tu čast imali su još samo Victor Vasarely i Henri Rousseau. Izradio je velike zastore za kazalište u Tokiju i Muzej moderne umjetnosti u Urawi u Japanu. Uspostavom neovisne Republike Hrvatske bio je saborski zastupnik HDZ-a od 1993. do 1999. godine (drugi i treći saziv Sabora).  Ivan Rabuzin autor je i prijelaznog  pokala za pobjednika Hrvatskog nogometnog kupa, popularno nazvanog "Rabuzinovo sunce". (Hina)

 Foto: Hina