Preskočite na glavni sadržaj

Albanski umjetnik Fatlum Doçi na umjetničkoj rezidenciji u Dubrovniku

Albanski vizualni umjetnik mlađe generacije Fatlum Doçi gostujući je umjetnik programa Artist in Residence u organizaciji HDLU Dubrovnik. U Dubrovniku boravi od 22. ožujka do 10. travnja 2019.
vrijeme: 22.03.2019.
mjesto: Dubrovnik

Predstavljanje rezidencijalnog umjetnika te razgovor s umjetnikom i kustosom Markom Stamenkovićem održano je 24. ožujka u Galeriji Flora.

Fatlum Doçi pripada mlađoj generaciji albanskih vizualnih umjetnika. Rođen je nedugo nakon pada komunizma u jednoj od najizoliranijih zemalja svijeta, a razvio je opus koji obuhvaća slike, crteže, akvarele, skulpture, video radove, instalacije i nakit. Kroz ove različite medije Doçi zamišlja svoj kreativni proces kao napuštanje svakodnevnog i odlazak na unutarnje putovanje, gdje će iskusiti ono što se oku čini očitim, ali i ono što oku nije vidljivo.

Za vrijeme njegovog predstavljanja u Hrvatskoj, dubrovačka umjetnička zajednica imat će priliku prvi put vidjeti selekciju video radova s njegove najnovije samostalne izložbe u Beogradu (veljača – ožujak 2019).

Važno je napomenuti u ovom kontekstu da se tijekom proteklih godina (neovisno o mediju) u središtu Doçijeve pozornosti nalazi jezik krajolika. Njime ovaj umjetnik oblikuje niz vizualno organiziranih relacija u kojima ne dominiraju ni figurativno ni apstraktno; naprotiv, ova dva elementa međusobno se prožimaju i naglašavaju te otkrivaju kako važnost pridana Prirodi obnavlja moć duhovnog u naizgled neživim organskim formama koje sačinjavaju Doçijeva djela. / HDLU Dubrovnik

***
Fatlum Doçi rođen je 1991. u Skadru, najvećem gradu sjeverne Albanije, gdje trenutačno živi i radi. Studirao je multimedijsku umjetnost na Akademiji umjetnosti u Tirani, a diplomirao je 2015. Doçi je sudjelovao na brojnim grupnim izložbama u rodnoj zemlji i inozemstvu, od kojih su najznačajnije: ‘Ex Gratia’, Collezione Giuseppe Iannaccone, Milano, Italija (2018.); ARDHJE nagrada za mlade vizualne umjetnike, ZETA Centar, Tirana, Albanija (2018.); Bijenale humora i satire, Gabrovo, Bugarska (2017.); Mediterranea 18, Bijenale mladih umjetnika, Tirana, Albanija (2017.); ‘It Looks Like’, Zeta Centar, Tirana, Albanija (2017.); ‘Inside-Out’, Tirana Art Lab, Tirana, Albanija (2016); ‘Idromeno Award’, Art Gallery, Skadar, Albanija (2015.); arTVision – A Live Art Channel, M’ARS Centar za suvremenu umjetnost, Moskva, Rusija (2015.). Njegove najnovije samostalne izložbe su: ‘Znakovi’, Galerija Podroom, Kulturni centar Beograda, Beograd, Srbija (2019.) i ‘Prisustvo odsutnosti’, Kulturni centar Tulla, Tirana (2019.). Osim rezidencijalnog programa Art House u Skadru (2017.), Doçi je kao rezidencijalni umjetnik sudjelovao i na međunarodnoj radionici Light Residence u Rijeci 2015. godine, koju je ondje u suradnji s Goranom Petercolom organizirao glazbeni tandem JMZM.

https://www.facebook.com/Galerija-Flora-1025816650817690/



https://www.facebook.com/fatlum.doci
https://www.instagram.com/fatlumdoci/