Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Ante Brešića pl. Mikulića u Splitu

Izložba 'Pečat 1914 - 1918', umjetnika Ante Brešića pl. Mikulića, otvara se u izložbenom prostoru Gradske knjižnice Marka Marulića, u središnjoj knjižnici, 25. ožujka u 19 sati. 
vrijeme: 25.03.2019.
mjesto: Gradska knjižnica Marka Marulića

Na izložbi će biti predstavljeno 19 umjetnikovih radova u kojima umjetnik preispituje povijest XX. stoljeća kroz prizmu velikih promjena koje je donio Prvi svjetski rat te Versajski ugovor.

(...) 'Radovi su konstruirani kao jedna razglednica s prostorno-vremenskog putovanja koja nas podsjeća gdje smo kao društvo bili, čemu smo stremili, ali također gdje se danas nalazimo i gdje ćemo završiti.

Umjetnik je našao prikladan jezik prikazivanja važnih scena preobrazbe društva u posljednjih stotinu godina, kroz preobražaj manje ili više poznatih scena i kadrova naše zajedničke povijesti, pretvorenih iz starih fotografija u slike. Njegovi radovi stapaju realnost vremena u snoviđenje, gdje se prostorno vremenski kontinuumi stapaju u jedan, kao rezultat nekog sjećanja, sna ili pak noćne more. Nepostojanost prostorne dimenzije je naglašena mutnim linijama pozadine, u varijabilnim razinama figurativne jasnoće, gdje se umjetnik, no ne uvijek s istim pravilima, igra figurama i objektima ovisno o njihovoj vremenskoj pripadnosti, da se naglase neke od očitih kontradikcija, koje pak skrivaju ujedno i diskretne sličnosti.

Serija radova te naziv izložbe nam pričaju jednu priču o pečatu vremena, pečat koji postoji, bez obzira na to jesmo li zaboravili ili ne na ono što je dovelo do njega. I zapravo svijest o tome što je točno zapečačeno prije jedno stoljeće, ali i tisućljeća prije nam je potrebna, najviše iz razloga što bi pečat sadašnjosti trebao skrivati svijetlije i optimističnije poruke za buduće naraštaje, da raniji pečati ostanu samo kao uspješna lekcija, a ne kao ranija svijedočanstva na kojima će se komparirati neki budući veliki sukobi i urušavanja s njima.' / Ivor Igrec

Izložba će se moći razgledati do 12. travnja.

https://www.gkmm.hr/otvorenje-izlozbe-pecat-1918-ante-bresica-pl-mikulica-comes/