Preskočite na glavni sadržaj

Zoran Ferić na Monte Libriću predstavlja svoju prvu knjigu za djecu

Dvanaesto izdanje Festivala dječje knjige Monte Librić koji će se od 8. do 14. travnja održati u pulskoj Zajednici Talijana Circolu, odnosno njegov središnji program 'Piknik s autorom', i ove godine donosi promocije knjiga i zanimljive razgovore s domaćim i inozemnim piscima te ilustratorima za djecu, priopćili su organizatori festivala.
vrijeme: 08.04.2019.
mjesto: Pula
url: http://www.montelibric.sanjamknjige.hr/hr/2019/naslovnica/
Recentna djela hrvatske književne produkcije za djecu predstavit će redom poznati i nagrađivani autori, a u programu se ističe gostovanje hrvatskog pisca Zorana Ferića, koji će govoriti o svojoj knjizi "San ljetne noći".
 
Jasna Jasna Žmak, Puljanka sa zagrebačkom adresom, dramaturginja, spisateljica i scenaristica na Libriću će također predstaviti svoju prvu knjigu za djecu, ilustriranu knjigu "Pisma na kraju šume", nastalu unutar nakladničke kuće Oaza Books i u suradnji s animatoricom Jelenom Oroz. Priča govori o skupini šumskih životinja koje kroz neobičan pristup slovima i samom jeziku, ukazuju na važnost prijateljstva i njegovanja međusobne suradnje, nasuprot suvremenim trendovima jačanja individualizma.
 
U Puli će biti predstavljena i knjiga koju je publika prošlogodišnjeg Sa(n)jam knjige u Istri smjestila na drugo mjesto u utrci Libra za vajk. "O zecu koji se volio smijati" zbirka je priča Grigora Viteza, začetnika moderne hrvatske književnosti za djecu, koje su u ovom izdanju ponovno oživjele uz živopisne ilustracije slovenskog ilustratora Petera Škerla.
 
Na Monte Librić ove godine ponovno dolazi i najpoznatija spisateljica za djecu u Istri, Tatjana Pokrajac-Papucci. Ovoga puta predstavlja se s knjigom "Brbljava Ara i hirovita Mara" o djevojčici koja uz pomoć papige Are otkriva da naizgled dosadne bakine priče mogu biti itekako zanimljive.
 
Za više razrede osnovne škole predviđena je promocija romana "Eva, mala žena" , glumice i književnice Vlaste Golub kojim ukazuje da socijalne podjele u suvremenom društvu ne zaobilaze ni tinejdžere pa se s razlikama između mladih boljeg i lošijeg društvenog statusa, kao i odgovora društvene zajednice na osobne poteškoće pojedinaca suočava školarka Eva. Za one najmlađe Naklada Šumek predstavlja slikovnicu "Pikavica Evica upoznaje svijet" u kojoj spisateljica Ivana Francišković Olrom i ilustrator Mario Šimić predstavljaju razvoj malene djevojčice od rasta u maminom trbuhu do rođenja i prvih impresija svijeta koji je okružuje, a s ciljem poticanja rane stimulacije djeteta kao ključa ostvarenja njegovih maksimalnih potencijala.
 
U talijanskom dijelu programa "Più che una storia" gostovat će tri istaknuta autora talijanske književnosti za djecu. Knjigu "Io e Mercurio" (Merkur i ja) predstavit će Emanuela Nava iz Milana, koja je već objavila stotinjak naslova za djecu i mlade za koje inspiraciju često nalazi na mnogobrojnim putovanjima svijetom otkrivajući bogatstva drugih kontinenata. Fabrizio Altieri iz Pise, pisac i edukator, koji svoja znanja i strast za pisanjem rado prenosi mladim generacijama, na Pikniku predstavlja knjigu "Ridere come gli uomini" (Smijati se kao ljudi). Spisateljica i prevoditeljica, stručnjakinja za dječju književnost Manuela Salvi predstavlja pak knjigu "Famiglie e altri scompigli" (Obitelji i ostale zavrzlame). (Hina)