Preskočite na glavni sadržaj

Frankofoni filmovi posvećeni mladima u kinu 'Tuškanac'

Program Frankofonija posvećen temi mladeži u suvremenom frankofonom filmu, koji se održava u zagrebačkom kinu 'Tuškanac', donosi šest filmova, a otvara ga 'Razred' ovjenčan Zlatnom palmom u Cannesu.
vrijeme: 25.03.2019.
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1
url: http://kinotuskanac.hr/

Film Razred (Laurent Cantet, 2008), dokudrama nastala prema autobiografskom romanu bivšeg francuskog nastavnika prati požrtvovnog nastavnika u jednoj srednjoj školi iz pariškog predgrađa naseljenog etnički mješovitim stanovništvom. Školu pohađaju većinom djeca doseljenika iz Afrike, koje on nastoji motivirati za rad.
 
Isti dan se prikazuju  Božji konji (Nabil Ayouch, 2012), drama koja se na intrigantan način bavi temom bombaša samoubojica, također nagrađena u Cannesu. Radnja počinje 1994. u četvrti Sidi Moumen na periferiji Casablance, a nastavlja se u vrijeme najčešćih samoubilačkih napada iz radikalnih islamističkih redova.
 
U utorak se prikazuju drama Sestra (Ursula Meier, 2012), socijalna drama s elementima krimića nagrađena Srebrnim medvjedom u Berlinu,  te Matura (Cristian Mungiu, 2016), u Cannesu nagrađen realističan film, koji se opisuje kao egzistencijalna socijalna obiteljska drama.
 
Dan kasnije, u srijedu, 27. ožujka, prikazuje se egzistencijalna drama Dječak s biciklom (Jean-Pierre & Luc Dardenne, 2011), ovjenčana Velikom nagradom žirija u Cannesu i Europskom filmskom nagradu za najbolji scenarij, kojim braća Dardenne ponovno iskazuju vjeru u pojedinca.
 
Program zatvara film Igre ljubavi i slučaja (Abdellatif Kechiche, 2003),  u kojem nastupaju gotovo isključivo naturščici. Ta s četiri nagrade César ovjenčana romantična drama, još jedna priča o učenicima većinom sjevernoafričkog podrijetla iz jedne škole u pariškom predgrađu.
 
Program je realiziran u suradnji s Francuskim Institutom u Zagrebu, Veleposlanstvom Kraljevine Maroko u RH, Veleposlanstvom Rumunjske, Veleposlanstvom Švicarske i Veleposlanstvom Kraljevine Belgije u Hrvatskoj. (Hina)