Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen projekt Bobe Jelčića u HNK u Zagrebu

Dugoročnim projektom redatelja Bobe Jelčića, autorskom obradom drame Antona Pavloviča Čehova 'Tri sestre', čije će 'otvorene probe' moći pratiti publika, želi se publici približiti kazalište ali i otvoriti polje procesa istraživanja, rečeno je utorak na predstavljanju projekta u Hrvatskom narodnom kazalištu.
vrijeme: 26.03.2019.
mjesto: Zagreb
url: http://www.hnk.hr
 

"Ovim projektom namjeravamo ući u dijalog s publikom, ali i postaviti pitanje kako kazalište može opstati u budućnosti. Takav pristup može potpuno promijeniti iduću, kao i niz kazališnih sezona", rekla je intendantica Dubravka Vrgoč.

 

Kazalište, smatra, mora istraživati nove forme u vremenu u kojemu djeluje, a ovim se projektom želi istraživati njegove funkcije u 21. stoljeću.

 

Kako je istaknuto na konferenciji za novinare, ovaj projekt traži odgovore na pitanja postavljena u inicijalnom tekstu i preispituje granice kazališne umjetnosti, stvarajući otvorenu formu u kojoj je život jednako vrijedan kao i književnost i koja briše granice između umjetnika i gledatelja.

 

Specifičnim shvaćanjem kazališta kao mjesta komunikacije između pisca, redatelja, glumaca i gledatelja, Jelčić stvara nove forme koje pretpostavljaju spremnost na neočekivane izazove svih mogućih provenijencija, istaknuto je.

 

Ravnatelj Drame Ivica Buljan naglasio je da je Čehovljev slavni komad polazišna točka iz koje kreće redateljsko i glumačko istraživanje ne samo sudbine junakinja i junaka, već i svih nas.

 

"Ovaj projekt u svom hibridnom kompleksu spaja naše zanimanje za istraživanje tako kompleksnih područja kao što je režija gluma i to na tako važnom kanonskom tekstu kao što su 'Tri sestre'", ustvrdio je.

 

Odlučili smo se, dodao je Buljan, za potencijalno dugotrajniji proces koji uključuje temeljit rad s glumcima, "i to na tekstu koji predstavlja jedan od međaša, ne samo povijesti dramaturgije, nego i 20. stoljeća, a nastao je kao odgovor na sumrak 19. stoljeća".

 

Krajnje je vrijeme da se počne otvarati polje procesa istraživanja

 

"Krajnje je vrijeme da se počne otvarati polje procesa istraživanja, laboratorij, a to može biti i kazalište u kazalištu", poručio je Jelčić najavivši da će prezentacija projekta biti krajem lipnja te da će se do jeseni prikazati krajnji rezultat.

 

Napomenvuši kako ne zna zna hoće li kazalište moći podnijeti takav projekt i hoće li on uopće zaživjeti, Jelčić je istaknuo da se kroz projekt propitkuje što se može napraviti s motivom likova koji su stari više od sto godina i na koji način se može osuvremeniti tipologija kako bi se ostalo u tekućem vremenu.

 

"Mi sada radimo u Leksikografskom zavodu, a u tijeku je dogovor da se to izvede u dvorani koju ima Lado. Time se otvara vanjski prostor, izlazi se iz HNK-a, a ako bi projekt "Tri sestre" uspio, moglo bi se s takvom praksom nastaviti i dalje na udarenim temeljima", rekao je.

 

U projektu je, dodaje, okupio "iskusnu i mlađu gardu" - Ninu Violić, Jadranku Đokić, Sinišu Popovića, Duška Gojića, Dariju Lorenci, Krešu Mikića te četiri mlada glumca Uga Koranija, Marina Klišmanića, Ivu Jerković i Ivana Colarića.

 

To mora ostati Čehov, ustvrdio je Jelčić i naglasio da unutar toga drama mora imati prepoznatljivu crtu. "Bit će tu i improvizacije, propitkivanja što sa 'Tri sestre' danas, a proces će zasigurno donijeti nešto novo", rekao je Jelčić. (Hina)