Preskočite na glavni sadržaj

'Majči' i 'Dani ludila' na Američkom festivalu dokumentarnog filma

Dva hrvatska filma nalaze se u međunarodnoj konkurenciji Američkog festivala dokumentarnog filma koji se održava od 29. ožujka do 4. travnja u Palm Springsu.
vrijeme: 29.03.2019.
mjesto: SAD; Palm Springs
url: https://www.americandocumentaryfilmfestival.com/
Dokumentarni srednjometražni film Majči redatelja Josipa Lukića donosi iskren razgovor autora i njegove majke Dragice, a nastao je u sklopu kolegija filmska režije Akademije filmske umjetnosti u Zagrebu. Osim režije, Lukić potpisuje i scenarij, a za montažu i glazbu bio je zadužen Marko Klajić, dok je zvuk oblikovala Lana Horvatić. Direktor fotografije je Marinko Marinkić, a film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Majči je portal Dokumentarni.net proglasio najboljim dokumentarnim filmom 2018. godine. Osim toga, Josip Lukić je za Majči osvojio i Grand Prix na prošlogodišnjim Danima hrvatskog filma, a na DokuFestu u Prizrenu nagrađen je za najboljeg novog filmaša s Balkana. Majči je premijerno prikazana na ZagrebDoxu 2018.

 

Dokumentarni dugometražni film Dani ludila redatelja Damiana Nenadića nastao u produkciji hrvatskog Restarta i koprodukciji slovenskog Petra Pan Film Productiona donosi priču o dvoje psihički različitih i nepravedno odbačenih ljudi koji uče prihvatiti svoju različitost, suočeni sa sljepilom društva koje ih je olako proglasilo beznadnima, a zdravstveni sustav ovisnima. Osim što ga je režirao, Damian Nenadić za film je napisao i scenarij. Za kameru su bili zaduženi Mladen Bađun, Maja Šćukanec, Damian Nenadić i Srđan Kovačević, a zvuk je oblikovao Martin Semenčić. Glazbu za film potpisuju Miro Manojlović i Filip Sertić. Dane ludila producirali su Oliver Sertić i Petra Seliškar. Film je premijerno prikazan prošle godine na ZagrebDoxu na kojem je dobio posebno priznanje žirija u Regionalnoj konkurenciji, a od tada je obišao mnoge festivale, uključujući i Festival slovenskog filma na kojem je osvojio nagradu za posebna dostignuća.

 

Oba filma će na Američkom festivalu dokumentarnog filma imati sjevernoameričke premijere. Na prošlogodišnjem izdanju spomenutog festivala pobjednik međunarodnog natjecanja bio je film Moj život bez zraka Bojane Burnać.

 

Više o samom festivalu koji se održava u Palm Springsu od 29. ožujka do 4. travnja možete pronaći na službenim stranicama.

 

Izvor: HAVC