Preskočite na glavni sadržaj

Ciklus tribina Alena Žunića: Jednostavnost arhitekture na održiv način

Tribina na temu 'Jednostavnost arhitekture na održiv način' održat će se u utorak, 2. travnja 2019. u 19 sati u zagrebačkom KIC-u. Gosti Tribine Alena Žunića su Vedran Pedišić i Erick Velasco Farrera. 
vrijeme: 28.03.2019.
mjesto: Zagreb, KIC, Preradovićeva 5

Početkom 21. stoljeća arhitektura je velikim dijelom krenula za trendom 'Bilbao efekta' (prema Guggenheim muzeju u Bilbau arhitekta Franka Gehrya) – stvarajući zgrade koje će svojom formom i ikoničnošću dominirati gradom i postaviti ga na mapu svjetskih turističkih destinacija. Gosti tribine – arhitekti Vedran Pedišić i Erick Velasco Farrera (SANGRAD + AVP arhitekti) – izabrali su drugačiji put – projektiranje po načelima jednostavnosti, čitkosti i nepretencioznosti, s decentnom pojavnošću arhitekture u slici grada. Nakon što su zajedno otvorili združeni ured ostvarili su niz projekata različitih tipologija od stanovanja, zgrada javne namjene ili poslovnog karaktera, do zapaženih i nagrađenih rješenja edukacijsko-obrazovnih ustanova te sportsko rekreacijskih objekata. Najpoznatiji projekti su im nedavno završeni studentski dom kampusa Varaždin i obrazovni kompleks na zagrebačkoj Kajzerici (s E. Špirićem) za koji su osvojili i najvažnije godišnje strukovne i nacionalne nagrade za arhitekturu – „Viktor Kovačić“ i „Vladimir Nazor“ (obje 2014.).

Uz uvodnu prezentaciju ključnih projekata ovog etabliranog dvojca, na tribini će voditelj Alen Žunić razgovarati s gostima o njihovom načinu vođenja ureda, brojnim projektima (izvedenima ili nerealiziranima) i uopće njihovom prosedeu nastanka ideja i inovativnih arhitektonskih rješenja. Tribina će osim projekata ureda SANGRAD + AVP imati fokus i na razgovoru o arhitektonskim natječajima koje ovaj ured u posljednje vrijeme uspješno osvaja. Detaljnije će se razgovarati o temi održive i tehnološki napredne arhitekture i paralelnoj primjeni obnovljivih izvora energije, što je u konačnici budućnost struke.

www.kic.hr