Preskočite na glavni sadržaj

Premijera opere 'Žena s jezera' u zagrebačkom HNK

Opera Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu prvi put u Hrvatskoj će uprizoriti 'Ženu s jezera' Gioachina Rossinija, dvjesto godina poslije praizvedbe u Napulju, 24. rujna 1819. godine. Uprizorenje 'Žene s jezera' u režiji Maxa Emanuela Cenčića koprodukcijski je projekt HNK u Zagrebu i Opere iz Lausanne. Premjerna izvedba održat će se 12. travnja u 19.30 sati. 
vrijeme: 12.04.2019.
mjesto: Zagreb, HNK
url: http://www.hnk.hr

Radnja opere događa se u pozadini borbe pobunjenika protiv škotske krune. Elena je kći Douglasa d'Angusa,  tutora kralja Jamesa V., koji je ujedno  i vođa pobune protiv kralja. Elena je očarala trojicu muškaraca;  očeva sljedbenika Rodriga, hrabrog pobornika pobune Malcolma i samog kralja Jamesa V., koji među narod dolazi prerušen u Uberta. Poslije mnogih peripetija i vojnih akcija, kralj pobjeđuje i usvojem trijumfu blagonaklono oslobađa urotnike, među kojima su Elenin otac i čovjek kojega voli i za kojega se najzad smije vezati. 

Naš istaknuti kontratenor svjetske slave Max Emanuel Cenčić, koji je svoju karijeru započeo još kao dijete, upravo u Hrvatskome narodnom kazalištu ulogom Momčeta u Gotovčevoj operi Ero s onoga svijeta, scenski će postaviti zagrebačku izvedbu Rossinijeve opere te nastupiti u jednoj od glavnih uloga, ulozi Malcolma. Uloga je izvorno pisana za mezzosopranski glas i ovo će biti prvi put u povijesti da taj lik tumači muški pjevač.

Operom će ravnati dirigent George Petrou dok scenografiju i kostimografiju potpisuje Bruno de Lavenère. Uprizorenje Žene s jezera u režiji Maxa Emanuela Cenčića koprodukcijski je projekt Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i Opere iz Lausanne.

U predstavi će nastupiti  Nian Wang, Max Emanuel Cenčić, György Hanczar, Antonio Garés, Dalibor Hanzalek, Iva Krušić, Sonja Runje, Ivo Gamulin, Božimir Lovrić, Nikša Radovanović te orkestar i zbor Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Predstava  Žena s jezera u izvedbi zagrebačkog opernog ansambla gostovat će 24. svibnja 2019. na prestižnome glazbenom festivalu Maifestspiele u Wiesbadenu gdje je Hrvatsko narodno kazalište posljednji put gostovalo 1966. godine.

Reprizne izvedbe su na rasporedu 16.,18., 20., 23., 25. travnja.

Opširnije:
https://www.hnk.hr/hr/opera/predstave/žena-s-jezera/