Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski naslovi na 66. Martovskom festivalu

Na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, znanom i pod imenom Martovski festival, natječu se dva hrvatska kratkometražna igrana filma. Radi se o naslovima 'U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga' Karle Lulić i 'Nitko nije savršen' Barbare Vekarić. Martovski festival održava se od 27. do 31. ožujka u Domu omladine Beograda.
vrijeme: 27.03.2019.
mjesto: Srbija; Beograd
url: http://martovski.rs/sr/
 

U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga kratkometražni je igrani film redateljice i scenaristice Karle Lulić koji je svjetsku premijeru imao prošle godine na Filmskom festivalu jugoistočne Europe SEEfest u Los Angelesu. Domaćoj publici prvi je put predstavljen na otvaranju Pulskog filmskog festivala 2018. Radi se o komediji o svećeniku Petru koji živi u selu kršćanskih fanatika, u potpunosti predan svome pozivu. Jedne nedjelje nakon mise Petar poželi sladoled. Međutim, tome se protive slastičar i stanovnici sela, koji žele očuvati krepost svoga svećenika.

 

Glavnu ulogu tumači Goran Navojec, a ostale Helena Minić Matanić, Igor Galo, Vedran Živolić, te Prlja i Mrle iz riječke grupe Let 3. Film je nastao u produkciji kuće Dobar film te koprodukciji Interfilma i francuske kuće Whistle Production, a producirali su ga Karla Lulić, Ivan Maloča i Gary Delépine.

 

Film Nitko nije savršen Barbare Vekarić, koja je film režirala te za njega napisala scenarij, svoju je premijeru imao na Festivalu filmova snimljenih u Dubrovniku  – Tišina molim!  2018. Film je priča o djevojci Stefani koja se osjeća nesigurno jer ima asimetrične grudi, a tijekom školskog izleta sve teže to skriva. Dok se njezini vršnjaci kupaju, ona sjedi sa strane pod izgovorom da ima menstruaciju. No kada netko pronađe njezin podstavljeni grudnjak, Stefanina bi tajna mogla biti razotkrivena. Uloge u filmu tumače Tena Pataky, Ivan Jelić, Marin Stević, Kristina Rak, Manuela Svorcan, Rafaela Tassotti i Lucija Batur.

 

Nakon premijere u Dubrovniku, film je krenuo na turneju po domaćim i svjetskim festivalima pa je, tako, prikazan, između ostalog u Turskoj, SAD-u i Francuskoj, a na Coven Film Festivalu 2019. u San Franciscu proglašen je najboljim međunarodnim filmom. Film je nastao u produkciji kuće Motion te koprodukciji Sekvence, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Nitko nije savršen producirale su Barbara Vekarić i Ana Vidović.

 

U natjecateljski program 66. izdanja Martovskog festivala (Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma) prijavilo se oko 4000 filmova. Uz Grand Prix, nagrađeni filmaši u pojedinim kategorijama osvojit će i novčanu nagradu od 2 000 eura. Na festivalu se dodjeljuju i strukovne nagrade – za najbolju režiju, kameru, montažu te dizajn zvuka i glazbu.

 

Martovski festival najstariji je beogradski filmski festival. Od svog prvog izdanja bio je najvažnija, a u nekim periodima i jedina platforma u okviru koje su domaći filmski autori mogli prezentirati publici i stranim kolegama svoje dokumentarne, eksperimentalne, animirane i kratkometražne igrane filmove.

 

Izvor: HAVC