Preskočite na glavni sadržaj

Svečani start sonične biciklističke vožnje 'Ispod fontana'

Svečani start vožnje soničnih bicikala umjetnice Kaffe Matthews, a kojima će se izvesti djelo 'Ispod fontana' održat će se 4. travnja 2019. u Galeriji Greta u Zagrebu. 
vrijeme: 04.04.2019.
url: https://sonicbikes.net/sonic-bike/

Rezultat gotovo desetogodišnjega rada i brojnih projekata The Bicrophonic Research Institute (BRI) iz Londona, umjetnice i skladateljice Kaffe Matthews i njezinog kolege Davea Griffithsa, je upravo sonični bicikl koji uz pomoć prilagođene tehnologije, ovisno o lokaciji i brzini pedaliranja, reproducira odabrane, prigodne zvukove, pretvarajući tako otvoren prostor grada, zajedno  s njegovim društveno-političkim kontekstom i arhitekturom, u otvorenu koncertnu dvoranu koja svoju publiku skuplja na svakom koraku ili, bolje rečeno, okretaju kotača.

Kako zvuči Zagreb? Provjerite u sklopu 30. MBZ-a od 04.04.2019., svaki dan od 11:00 do 19:00 sati i uživajte u višestrukim biciklističkim putevima te beskrajnim kompozicijskim iskustvima.

Zagrebačka varijanta vožnje soničnim biciklom na 30. MBZ-u obogaćena je suradnjom s učenicama Obrtničke škole za osobne usluge, koje su na radionici s Kaffe Matthews, oblikujući raznovrsne zvukove, razgovarajući i čitajući poeziju, stvorile zvučnu bazu za ovogodišnji bijenalski sonični bicikl. Dodatne informacije o samim biciklima, dosadašnjim projektima kao i zvučni primjeri dostupni su na web-stranici https://sonicbikes.net/sonic-bike/

Deset bicikala, nakon svečanog otvorenja 4. travnja u 18:00 sati u Galeriji Greta, bit će izloženo i dostupno za vožnju na istome mjestu svakoga dana do kraja 30. MBZ-a od 11 do 19 sati.

"Ispod fontana" pripada programskom bloku hommage Urbofest '79. i javlja se kao svojevrstan odgovor na Mobilodrom Michaela Fahresa, električno vozilo nalik automobilu koje je stvaralo zvukove prema vrsti, intenzitetu i visini tona ili šuma iz okoline. Kompjutor koji je bio ugrađen u vozilo u stvarnome je vremenu reproducirao zvučni odgovor zvučnoj slici okoline, istodobno ju razarajući ili upotpunjujući.

https://www.facebook.com/MusicBiennaleZagreb/