Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige 'Pisani prostor' u Koprivnici

Predstavljanje knjige 'Pisani prostor', autora Darka Pere Pernjaka će se održati 29. ožujka, u Galeriji Mijo Kovačić u Koprivnici, od 19 sati. Na predstavljanju će sudjelovati urednik Marko Gregur, Mario Kolar, književni kritičar te sam autor.
vrijeme: 29.03.2019. 19 h
mjesto: Koprivnica; Galerija Mijo Kovačić, Zrinski trg 9

Darko Pero Pernjak koprivnički je književnik koji se samozatajno bavi pisanjem i objavljivanjem knjiga preko dvadeset godina. U tom razdoblju posebno je zanimljivo je da se vrlo često deklarirao čvrstim prozaikom te u svojim biografijama navodio „da se bavi isključivo pisanjem proze u svim formama“ da bi mu posljednja knjiga naslova Pisani prostor, koja će biti promovirana u petak 29. ožujka u Galeriji Mijo Kovačić u 19 sati u Koprivnici,  bila zbirka poezije. Bit će zanimljivo čuti osobno od autora što se to promijenilo u njegovu pisanju, što ga je to ponukalo da počne pisati pjesme.
 
Zbirka se sastoji se od pedesetak pjesama poredanih u pet ciklusa naslova Prednja vuča, Glupa situacija, Točka B, Queens i Brisani prostor. Lirski subjekt u Pernjakovim pjesmama je suvremenik, dionik moderne, brze, bespoštedne neoliberalne civilizacije u kojoj se teško snalazi. U pjesmama Pernjak propituje smisao života u takvim okolnostima, istovremeno zapravo pokušavajući dati i odgovor na to pitanje. Živi se radi sebe, ne radi društva u kojem se živi i svakako se treba oduprijeti devijacijama koje moderno društvo pojedincu nameće.
 
U tom smislu važno je prepoznati trenutak kad je potrebno da se pojedinac okrene sebi, postavi sebe na prvo mjesto, a ne recimo poslovne obaveze ili pretpostavljana očekivanja ostvarenja principa uspješnosti pod svaku cijenu od šire zajednice. Pojedine pjesme sastoje se od svega tri stiha, dok se neke protežu i na nekoliko stranica. Pisane su u slobodnom stihu na književnom standardu.
 
Pisani prostor objavljena je u srpnju 2018. godine u nakladi Umjetničke organizacije Artikulacije koja je svojim istoimenim književnim časopisom postala poznata diljem Hrvatske te u svojoj nakladi ima zbirke pjesama već nekoliko znamenitih pjesničkih imena. Opremljena je izvrsnim fotografijama umjetničkog fotografa Krunoslava Večenaja s kojima se prožima u tolikoj mjeri da je većina čitatelja uvjerena da se radio o koautorskom radovima, što ipak nije slučaj.