Preskočite na glavni sadržaj

Nagrada Viktor Kovačić za životno djelo arhitektu Dinku Kovačiću

U Rijeci je u prostoru IVEX-a u četvrtak otvorena godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata, dodijeljene su nagrade za najbolja arhitektonska ostvarenja u 2018. godini, a nagrada Viktor Kovačić za životno djelo uručena je akademiku Dinku Kovačiću. 
vrijeme: 28.03.2019.
mjesto: Rijeka
 
Izložba je otvorena u zgradi IVEX-a (Istravinoeksport), skladišnom prostoru te bivše tvornice vina, građevine podignute ranih 1960-ih godina na južnom platou Delte.  Na izložbi su predstavljena 64 arhitektonska ostvarenja.

U obrazloženju dodjele Nagrade Viktor Kovačić za životno djelo navodi se da je Dinko Kovačić jedna od najrelevantnijih figura splitske i hrvatske arhitektonske scene 20. stoljeća te važan predstavnik kritičkog regionalizma, koji je kroz svoj opus stvorio jedinstvene i vrijedne primjere koji su hrvatsku arhitekturu pozicionirali na svjetskoj karti.

U pola stoljeća projektiranja osmislio je mnogo građevina, od kojih je 66 realizirano. Dobitnik je devet prvih nagrada na arhitektonskim natječajima. Djelovao je kao redoviti profesor zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, gdje je predavao Zgrade za turizam i slobodno vrijeme te je osnovao i dugi niz godina vodio studentsku ljetnu školu u Bolu na otoku Braču.

U HAZU je primljen 2006. godine. Dobitnik je niza nagrada i priznanja, među kojima godišnje Nagrade Vladimir Nazor i iste nagrade za životno djelo,  nagrade grada Splita, godišnje i također za životno djelo.
 
Posebna nagrada Neven Šegvić za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture posmrtno je dodijeljena Tomislavu Premerlu. On je najistaknutiji povjesničar hrvatske arhitekture internacionalnog modernizma, arhitekture između dvaju svjetskih ratova i poslije Drugog svjetskog rata. Njegovo kapitalno djelo “Hrvatska moderna arhitektura između dva rata ‒ nova tradicija” pionirski je iskorak u obradi i interpretaciji hrvatske moderne, a o značenju knjige svjedoče njezina tri izdanja, navedeno je tijekom proglašenja.

O godišnjim nagradama je odlučivao međunarodni stručni žiri u sastavu  Maruša Zorec (Slovenija), Pippo Ciorra (Italija) i Vedran Mimica (SAD) i domaći članovi Stručnog savjeta Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) Ana Šverko i Maroje Mrduljaš, te Ana Mrđa kao koordinatorica.

Nagradu Viktor Kovačić za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2018. godinu dodijeljena je Miji Roth i Tončiju Čerini za Osnovnu školu Zorke Sever u Popovači.

Nagradu Drago Galić za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture dodijeljena je Tomislavu Paveliću za dogradnju obiteljske kuće na Trešnjevci u Zagrebu, a Nagradu Bernardo Bernardi za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja dobile su Ana Boljar i Ida Križaj Leko za unutarnje uređenje prostora novog kulturnog centra u Rijeci RiHub.

Nagrada Neven Šegvić za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture za 2018. godinu dodijeljena je Darovanu Tušeku za “Leksikon splitske moderne arhitekture”.

Pozdrave okupljenima uputili su voditelj programskog pravca “Slatko I slano” EPK 2020 arhitekt Idis Turato, zamjenik riječkoga gradonačelnika Marko Filipović, predsjednica Društva arhitekata Rijeka Gorana Stipeč Brlić, direktorica Rijeka 2020 Emina Višnić I drugi.

Izložba je postavljena u koprodukciji Udruženja hrvatskih arhitekata, Društva arhitekata Rijeka, DeltaLaba (Sveučilište u Rijeci) te programskog pravca Slatko i slano.

Izložba je otvorena do 28. travnja. (Hina)