Preskočite na glavni sadržaj

Američki pijanist William Wolfram nastupa sa Zagrebačkom filharmonijom

Crveni ciklus Zagrebačke filharmonije na koncertu u petak u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog predstavit će slavnog američkog pijanista Williama Wolframa, velikog promotora glazbe Franza Liszta, dok će orkestrom ravnati istaknuti newyorški maestro Andrew Litton. 
vrijeme: 29.03.2019.
mjesto: Zagreb, KD Vatroslava Lisinskog
url: http://www.zgf.hr

Kako se ističe u najavi, William Wolfram pijanist je svjetskoga glasa koji iza sebe ima veliko iskustvo u snimanjima glazbe Franza Liszta za nosače zvuka. Za diskografsku kuću Naxos snimio je četiri reizdanja iz Lisztova kataloga, prijepis opere Franza Liszta kao i još dvije komorne skladbe.

Nastupima s nekim od najvećih svjetskih orkestara, Wolfram je razvio izvanrednu reputaciju koncertnog solista velike raznovrsnosti, bilo kao recitalist, korepetitor odnosno komorni glazbenik. "U svim tim žanrovima iznimno je tražen zbog velike posvećenosti glazbi Franza Liszta, te Beethovena, a slovi i za jednog od najvećih promotora američkih modernističkih skladatelja 20. stoljeća", ističe se u najavi.

Andrew Litton, koji će u petak dirigirati Zagrebačkom filharmonijom, glazbeni je ravnatelj Newyorškog baleta. Kao strastveni operni dirigent s izraženim smislom za teatralnost, Litton je ravnao orkestrima značajnih opernih kuća diljem svijeta, kao što su Metropolitan Opera, Kraljevska opera u londonskom Covent Gardenu, Australska opera i Njemačka opera u Berlinu.

U Norveškoj je bio ključan pri osnivanju Bergenske nacionalne opere, gdje je ravnao brojnim hvaljenim izvedbama. Njegova bogata studijska karijera uključuje više od 130 snimki, za što je nagrađen najuglednijim nagradama i počastima, poput američkog Grammyja, francuskog Diapason d'Or i drugih.

Pod ravnateljskom palicom svjetski priznatog dirigenta Andrewa Littona i uz nastup američkog pijanista Williama Wolframa, Zagrebačka filharmonija izvest će djela Carla Marie von Webera: Euryanthe uvertira; Franza Liszta: 2. koncert za klavir i orkestar u A-duru, te Richarda Straussa: Život junaka, simfonijska pjesma, op. 40.

Prije koncerta, kojeg Filharmoničari najavljuju kao vrhunski glazbeni doživljaj, u predvorju Velike dvorane održat će se "predkoncertni" razgovor s Littonom i Wolframom prilikom kojeg će ugledni gosti sa zagrebačkom publikom podijeliti svoj umjetnički doživljaj ovotjednog koncerta s našim najvećim orkestrom. (Hina)