Preskočite na glavni sadržaj

Organ vida i Kontejner najavljuju međunarodnu konferenciju na temu ljubavi

Fotografska udruga Organ vida i Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse, organizacije poznate po međunarodno priznatim festivalima Organ vida festival fotografije i trijenalu Ekstravagantna tijela, rujan 2019. obilježavaju u znaku ljubavi i donose zajedničku međunarodnu konferenciju. 
vrijeme: 29.03.2019.
url: https://ovmag.org/hr/razvezi-vezu-poziv/

KONTEJNER u rujnu otvara šesto izdanje trijenalnog festivala Ekstravagantna tijela koji se bavi načinima na koje društvo određuje granice normalnog i patološkog, bilo da je riječ o tjelesnosti, izgledu, ponašanju, seksualnosti ili životnom stilu. Ove godine podnaslov, a ujedno i tema trijenala je Ekstravagantna ljubav - u svim manifestacijama, od platonske do romantične, a koja izaziva ustaljene prakse društva. Osim u Zagrebu, program će se odvijati u Splitu i Korčuli pod kustoskim timom koji čine renomirani kustos i umjetnik iz Norveške, Stahl Stenslie te kustosice KONTEJNER-a Klara Petrović i Luja Šimunović.

ORGAN VIDA, nakon uspješnih deset godina održavanja istoimenog Međunarodnog festivala fotografije, ove godine radi zaokret. Festival će se održavati od sada pa nadalje bijenalno dok će festivalska off godina biti obilježena suradnjama s lokalnim organizacijama i festivalima. Prvu takvu suradnju realizirat će s festivalom Ekstravagantna tijela te preuzeti i temu - Ljubav. Projekt pod nazivom ORGAN VIDA Sezona 01 Epizoda Ljubav vodit će peteročlani kustoski kolektiv, formiran iz dosadašnjeg festivalskog tima: Lea Vene, Marina Paulenka, Barbara Gregov, Luja Šimunović, Klara Petrović. Sljedeći, 11. ORGAN VIDA festival očekujemo 2020. godine.

KONTEJNER i ORGAN VIDA za rujan 2019. najavljuju zanimljiv i raznovrstan program kojemu će okosnica biti dvodnevna međunarodna konferencija koja nosi naziv “Razveži vezu: Redefiniranje normativnosti u ljubavi”na kojoj će sudjelovati govornici_e različitih kulturno-umjetničkih, društvenih, političkih i drugih pozadina. U želji za što većom različitošću govornika_ica iz svijeta, organizacije raspisuju međunarodni poziv istraživačima_icama, umjetnicima_cama i ljubavnicima_cama za sudjelovanje na konferenciji koja će se održati 20. i 21. rujna 2019. u velikoj dvorani Kina Europa u Zagrebu. Konferencija će biti otvorena za javnost, a organizatori_ce će uskoro najaviti i imena glavnih gostiju.

Cilj konferencije je istražiti različite poglede na sve što ljubav može biti. Iako je ljubav emocija koju doživljavamo više-manje svi na ovoj planeti, načini na koje živimo našu seksualnost i intimnost, kako tvrdi Lauren Berlant, "dubinski su oblikovani teorijama". Psihoanalitičke teorije dugo su nudile dominantna objašnjenja seksualnosti, subjektivnosti i žudnje, no druga tumačenja mogu se pronaći "u estetici, religiji i fantazijama masovne i popularne kulture, koja uglavnom nisu realistična, ali često tvrde da su baš one pronikle u srž emocionalnih istina o prirodi i snazi ljubavi".

Više o samoj konferenciji i uvjetima prijave može se saznati na poveznici: https://ovmag.org/hr/razvezi-vezu-poziv/.

Uz konferenciju, organizacije će prirediti nekoliko izložbi međunarodnih i domaćih umjetnika_ica kao i drugi popratni program poput peformansa, predavanja, radionica, filmskih projekcija i zabavnih događanja.