Preskočite na glavni sadržaj

Izložba fotografija Vesne Zednik u Splitu

U Galeriji Muzeja grada Splita, 2. travnja u 19,00 sati, otvara se izložba fotografija Vesne Zednik 'Personae gratae – intimistički portreti'. Fotografije će se moći razgledati do 18. travnja 2019.
vrijeme: 02.04.2019.
mjesto: Muzej grada Splita

Izložbu „Personae gratae“ autorice Vesne Zednik organiziraju Udruga OS, Muzej grada Splita i Fotoklub Zagreb. Izložbu se otvara 2. travnja u Galeriji Muzeja grada Splita i prati je katalog s uvodnim tekstom književnika Davora Velnića i reprodukcijom svih izloženih portreta.

''Pred nama stoje izabrane krhotine autoričina iskustva s ljudima. Promatraju nas nepostojeće osobe, izloženo iverje sjećanja kao požutjele fotografije dragih osoba umetnute ispod stakla vitrina. – Svatko bi od nas rado zavirio u tako zatečeno svoje „drugo ja“. Takav privilegirani pogled u sebe izvana uzbuđuje kao sve što priželjkujemo znati, nadopunjuje se sa slikom u zrcalu i privlači kao svaka pozicija koja nam realno nije dana: bar na trenutak napustiti profanu pojavnost, okaditi se svjetlom i zaogrnuti sjenom te sama sebe iznenaditi. Možda ne možemo sami, ali nam umjetnici u tome mogu pomoći'' – piše u predgovoru kataloga izložbe Davor Velnić.

Iako je većina portreta nastala u zadnjih nekoliko godina, neke će fotografije publici djelovati vrlo poznato. Primjerice, portret spomenutog Tadijanovića gleda nas već desetak godina s naslovnica tiskanih i elektroničkih medija i plakata, postavši nekom vrstom općeg dobra.

Vesna Zednik privukla je pažnju javnosti portretom „Maja“ koji je 2016. izložen u Muzeja Mimara na 37. Zagreb Salonu, kada je uočena njezina sklonost karakternom portretiranju u crno-bijeloj tehnici. Aktualna izložba „Personae gratae“, koju je autorica pripremala uz asistenciju kiparice Margarete Milačić, nastala je upravo na tragu toga portreta, koji će također biti izložen uz ovu izložbu, kao i portret „Jakov“ za koji je autorica u ožujku ove godine primila nagradu Hrvatskoga fotografskog centra za najbolji fotografski portret koji je snimio hrvatski autor.

Ovim projektom Udruga OS, koju vodi prof. Tuga Tarle, nastavlja uspješan niz projekata na području umjetnosti i kulture, s ciljem promicanje hrvatskoga kulturnog i nacionalnog nasljeđa i umjetničkog stvaralaštva.

Opširnije:
http://www.mgst.net/