Preskočite na glavni sadržaj

Nova koncertna sezona Dubrovačkog simfonijskog orkestra u znaku Mozarta

Dubrovački simfonijski orkestar (DSO) predstavio je u petak navečer u Slanici tvrđave Revelin novu koncertnu sezonu, a gostujući šef dirigent DSO-a Marc Tardue istaknuo je kako će 2019. godina biti u znaku Mozarta. 
url: https://www.dso.hr/hr/

Američki dirigent Tardue je naglasio kako je Mozart jedan od temeljnih skladatelja i za glazbenike i za publiku, a izabrao ga je zbog iznimnih opera te prelijepog stila i zvuka koji savršeno odgovaraju DSO-u.
„Mozart je i vrlo popularan, može se reći da ga svi vole, pa smo računali i na to. Nikad ne znate što sve prelijepo publika, a posebno mladi, mogu doživjeti u glazbi. Glazba mijenja živote“, rekao je Tardue. Napomenuo je kako je njegova prva odgovornost prema lokalnoj zajednici pa će prednost imati hrvatski izvođači i skladatelji.
„Želim iza sebe ostaviti nešto što će izgraditi kulturu ove zemlje, a mnogi ne znaju koliko je dobra hrvatska klasična glazba. Dubrovnik treba biti glazbeno središte, a jednog dana možda dobijemo i koncertnu dvoranu, što je jedino što orkestru nedostaje“, smatra Tardue. Orkestar je vrlo motiviran, istaknuo je i ocijenio kako je brzo uspostavljena sjajna veza i razumijevanje.
„Vrlo naporno rade kako bi publici pružili najbolju glazbu i nikad ne prigovaraju ako radimo prekovremeno. Uz to su i vrlo fleksibilni, jer mogu svirati i klasiku i jazz, rock ili folk“, rekao je Tardue i dodao kako je program osmišljen sukladno veličini orkestra s vrlo specifičnim repertoarom.

Ravnatelj DSO-a Damir Milat izjavio je da je ponosan što orkestar organizacijski jača, ali se i pomlađuje, dok je član Umjetničkog vijeća DSO-a Matija Novaković napomenuo kako je gradu Dubrovniku prijeko potrebna primjerena koncertna dvorana, jer ju dubrovački glazbenici i publika zaslužuju.

Koncertna sezona DSO-a već je počela manjim nastupima za studente i školarce, a nastavit će se u travnju i svibnju kroz ciklus od 11 koncerata „Dubrovačko glazbeno proljeće“ ponajviše posvećen Mozartu. Lipanj će proći u znaku ciklusa barokne glazbe „Orlando Furioso“, a na Svjetski dan glazbe- 21. lipnja DSO će pred crkvom sv. Vlaha nastupiti pod ravnanjem Noormana Widjaje uz umjetnika Mateja Meštrovića.
Potom slijede četiri operne večeri u sklopu 12. Međunarodnog festivala opernih arija  "Tino Pattiera", a nakon nastupa na Dubrovačkim ljetnim igrama slijede „Orlando Piano Week“ kao platforma za mlade glazbenike te festival „Dubrovnik u pozno ljeto“. U listopadu je zakazan festival „Stradun Classic“ s ponajboljim europskim komornim glazbenicima, a sezona će biti zaključena ciklusom „Jesenji glazbeni moskar“ te nizom prigodnih blagdanskih koncerata. (Hina)
 
https://www.facebook.com/dubrovniksymphony/