Preskočite na glavni sadržaj

Društvu albanskih umjetnika donirano etnografsko blago

Društvo albanskih umjetnika priopćilo je u nedjelju kako je od Antuna Drndelića dobilo vrijednu donaciju etnografskih predmeta koje je naslijedio od svoje majke, koja je pohađala školu s Majkom Terezom. 
vrijeme: 31.03.2019.

Donatorova majka Gjulija Drndelić, rođena Lesh, rođena je u Skoplju 1901. godine i bila je suvremenica Anjezë Gonxhe Bojaxhiu, nobelovke i svetice Majke Tereze, s kojom je pohađala školu. Godine 1926. se udala za Marka Drndelića u Skoplju i u miraz u brak donijela dio svoje etnografske albanske kulturne baštine, narodne nošnje

Drndelić je etnografsko blago svoje majke izrađeno u zlatovezu donirao Društvu albanskih umjetnika Hrvatske-DEA, te su time eksponati ušli u fond umjetničkog vlasništva Društva, napominje se u priopćenju.

Prilikom primopredaje donacije predsjednica Društva albanskih umjetnika Hrvatske, Ljiljana Koci uručila mu je zahvalnicu Društva, za izniman doprinos u očuvanju albanske kulturne baštine u Republici Hrvatskoj.

Društvo albanskih umjetnika Hrvatske - DEA  osnovano je s ciljem razvijanja, stimuliranja, promicanja i unapređenja slobode stvaralaštva i afirmiranja umjetnosti i kreativnosti Albanaca i njihovih prijatelja svih uzrasta kroz razne aktivnosti.

DEA okuplja članove, od akademika, profesora, književnika, umjetnika, kreativaca, kolekcionara i ljubitelja umjetnosti do učenika osmogodišnjih škola, s ciljem poticanja stvaralaštva i dijaloga među ljudima i projektima zajedničkog interkulturnog  djelovanja. (Hina)