Preskočite na glavni sadržaj

Dani kršćanske kulture u Splitu, Šibeniku i Dubrovniku od 6. do 16. travnja

Međunarodnu manifestaciju Dani kršćanske kulture (DKK), koja se održava u Splitu, Šibeniku i Dubrovniku od 6. do 16. travnja otvoriti će u palači MIlesi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, a u Dubrovniku dubrovački biskup Mate Uzinić.  
vrijeme: 06.04.2019.
mjesto: Split, Šibenik, Dubrovnik
url: https://www.danikrscanskekulture.info/

Na Danima kršćanske kulture u desetak dana u tri južnohrvatska grada - Splitu, Šibeniku i Dubrovniku održat će se sedamdeset kulturnih priredaba.

DKK su prvi put održani 2005. godine u Splitu i otada su postali prepoznatljiv sadržaj koji predstavlja važan doprinos kulturnom bogatstvu i raznolikosti u hrvatskom društvu.

Ciljevi su manifestacije, s jedne strane, ukazati na bogatstvo tradicije koju baštinimo i pokazati zašto se europska kultura u svojoj najdubljoj matrici može nazvati kršćanskom te uputiti na djela i osobe bez kojih je ona nezamisliva. S druge strane, manifestacija želi otvoriti prostor suvremenim autorima, onima koji osluškuju vrijeme u kojemu živimo i koji na različitim područjima kulturnog i umjetničkog djelovanja stvaraju nadahnuti kršćanskom vizijom svijeta i stvarnosti.

Utemeljeni na takvom konceptu Dani kršćanske kulture uključuju izložbe, koncerte, tribine, okrugle stolove, predstavljanja knjiga i nosača zvuka, kazališne predstave, filmske projekcije itd., koji zajedno čine višednevni nezaobilazni kulturni i društveni događaj prepoznatljiva identiteta.

U okviru Dana kršćanske kulture dodjeljuje se i nagrada Andrija Buvina za doprinos kršćanskoj kulturi onoj osobi ili ustanovi koja je dala najzapaženiji doprinos razvoju kršćanske kulture, odnosno zastupanju kršćanskih vrijednosti u kulturno-javnom životu.

Za izniman doprinos kršćanskoj kulturi ove je godine nagrada Andrija Buvina dodijeljena utemeljiteljici Laudato televizije Ksenija Abramović, a bit će joj predana na svečanom zatvaranju manifestacije 16. travnja.

Na Danima kršćanske kulture, koji se održavaju 15. godinu u nizu, na području Splitsko-makarske, Dubrovačke i Šibenske biskupije, bit će upriličeno oko 70 sadržaja - filmskih projekcija, tribina, kazališnih predstava, okruglih stolova, predstavljanja knjiga koncerata, izložbi te tematskih putovanja, najavio je Miro Radalj, ravnatelj splitske nakladne kuća Verbum koja je organizator manifestacije.

Održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. Prepoznali su je Ministarstvo kulture RH, Splitsko-makarska nadbiskupija, Dubrovačka biskupija, Šibenska biskupija te županije i gradovi domaćina koji su, ističe organizator, rado prihvatili pokroviteljstvo ili suorganizaciju manifestacije u zajedničkoj želji da ona doprinese popularizaciji i širenju kršćanske kulture kod nas.

Među ovogodišnjim sudionicima na Danima kršćanske kulture bit će  povjesničar Ljubomir Gudelj Velaga, mješoviti vokalni ansambl Camerata Vocale Split, čembalist i orguljaš Pavao Mašić, Dubrovački simfonijski orkestar te skladatelji i dirigenti Krešimir Magdić i Tomislav Fačini. (Hina)