Preskočite na glavni sadržaj

30. Muzički biennale Zagreb - Zvukovna transformacija grada u suvremeno skladateljsko pismo

Programski fokus 30. Muzičkog biennala Zagreb (MBZ) je 'Glazba, prostor, grad, zvuk', a u sedam festivalskih dana od 6. do 13. travnja Zagreb će 'doživjeti' transformaciju zvuka gradskoga središta u suvremeno skladateljsko pismo, istaknuto je u utorak na predstavljanju programa jubilarnoga 30. MBZ-a.
vrijeme: 06.04.2019.
mjesto: Zagreb
url: http://www.mbz.hr

Biennale se vratio u Kulturno Inforamativni Centar (KIC) Zagreb, rečeno je na konferencije za medije u prostorima KIC-a gdje su iznesene potankosti o tome najaktivnijem i najvažnijem glazbenome festivalu u Hrvatskoj posvećenom novoj glazbi svih žanrova. Na ovom MBZ-u obilježit će se i 40 godina od održavanja Urbofesta održanoga u sklopu MBZ-a 1979. a programom je predviđeno i nekoliko predavanja o temi Arhitektura + Zvuk što će se održati u Oris- Kući arhitekture.

Program te važne glazbene priredbe predstavili su članovi Programskog odbora Nina Čalopek, Tomislav Oliver, Davor Hrvoj, Ivo Jospović i Damir Martinović - Mrle jer je, kako je podsjetio glavni tajnik Hrvatskoga društva skladatelja (HDS) Antun Tomislav Šaban, umjetnički voditelj MBZ-a Krešimir Seletković podnio ostavku na tu dužnost.

Sedam dana, 50 programa na deset lokacija, više od 400 domaćih i stranih izvođača...

Sedam biennalskih dana donijet će 50 raznovrsnih programa koje će izvesti više od 400 domaćih i stranih izvođača na deset lokacija u Zagrebu uključujući dvorane i gradske ulice, neki su od numeričkih podataka vezanih uz taj festival koji sustavno generira inovacije, potencira eksperimente i rizike.

Program 30. MBZ održat će se na nekoliko lokacija u Zagrebu, među kojima su Kino Europa, Galerija Greta, Booksa, Zagrebačko kazalište lutaka, Jazz&cabaret club Kontesa, GDK Gavella, Medijateka francuskog instituta, MSU, Lauba, ZKM te KD Vatroslav Lisinski.

Na ovome MBZ-u jazz će biti jedna od važnih točaka, rekao je Davor Hrvoj i spomenuo neke od uglednih jazz glazbenika koji je ovoga travnja nastupiti u Zagrebu. Tako će nastupiti poznati američki jazz-saksofonist Jon Irabagon a Hrvoj će s njim i razgovarati, u Laubi će u kasnom večernjem terminu, među ostalima, nastupiti i turski Ansambl Konstrukt.

Hrvoje je podsjetio kako je u predbiennalskom programu predavanje pod nazivom "Što je sloboda u free jazzu? - Istraživanje" održao Marcello Piras, međunarodno priznati autoritet za jazz i sve njegove smjerove.

Bez Biennala povijest hrvatskoga glazbenog stvaralaštva bila bi siromašnija

Član Programskog odbora Ivo Josipović istaknuo je kako je Biennale važna točka za hrvatsko glazbeno stvaralaštvo i ustvrdio kako bi bez njega povijest hrvatskoga glazbenog stvaralaštva bila siromašnija.

Jer, podsjetio je Josipović, za Biennale se ciljano naručuju djela, a posebno brigu iskazuje se za velike forme baleta i opere, pa je tako tako činjenica da bi se bez toga vrlo lako izbrojili suvremene hrvatske balete i opere.

Nina Čalopek i Damir Martinović - Mrle istaknuli su kako je ovaj  MBZ-a veliku pozornost posvetio programu za djecu i mlade pa je tako već u predbiennalskom tjednu počeo program za 'velike malene' - "Glazba, prostor, ja" koji će se održavati sve do završetka MBZ-a, a obuhvatit će više od četiri tisuće djece iz grada Zagreba. U predbiennalskom tjednu održana je i dječja lutkarska predstava “Žabica kraljica” autorskoga dvojca skladateljice Sare Glojnarić i redatelja Renea Medvešeka te razgovor s književnikom i skladateljem Eivindom Bueneom u programu Književni budoar Kluba Booksa.

Martinović smatra kako su i kasnovečernji programi u Laubi "dobar mamac" za mlade, na koji se i on svojedobno 'uhvatio', da počnu slušati glazbu koja će ih postupno pripremiti da mogu slušati i zahtjevne biennalske programe.

Biennale otvara koncertno djelo Ayresa, zatvara Đurovićeva baletna praizvedba

Jubilarni Biennale otvorit će u subotu, 6. travnja, navečer, i to prije londonske premijere, višeslojno koncertno djelo "The Garden" Richarda Ayresa inspirirano slikama Hieronymusa Boscha i Danteovom Božanstvenom komedijom, a drugi put zaredom zatvorit će ga baletna praizvedba skaldatelja Frane Đurovića, ovaj put riječ je o baletnoj predstavi "Hero is Tired".

Između početne i završne točke mnogi su programi i mnogi izvođači pa će tako, najavio je Tomislav Oliver, gostovati i London Sinfoniette na otvaranju 30. MBZ-a, te norveški ansambl Cikada.

Svoja nova djela na MBZ-u predstaviti će Matko Brekalo, Hrvoslava Brkušić i Hrvoje Nikšić, Ivana Kiš, Mak Murtić, Zoran Šćekić, Mirela Ivičević, Ana Horvat i Miodrag Gladović, Ivan Končić, Davor Branimir Vincze, Margareta Ferek Petrić, Bruno Vlahek, Sanja Drakulić, Mirela Ivičević, Davorin Kempf i Antun Tomislav Šaban.

Tijekom deset dana MBZ-a u Zagrebu će, najavio je Oliver, gostovati i Bruce McClure, Ivan Fedele, Alex Mendizabal, Vinko Globokar, Daniele Gasparini, Rolf Wallin te Heiner Goebbels.

Nakon konferencije, nazočni su imali priliku vidjeti instalaciju "Oblik zvuka" autora Ivana Lušičića Liika koja je nastala u koprodukciji s KIC-om.

Muzički biennale Zagreb međunarodni je festival suvremene glazbe, prvi put je održan 1961., a svakoga travnja neparnih godina održava se u organizaciji HDS-a i tada se tijekom festivalskih dana Zagreb na deset dana transformira u kulturni centar kojemu gravitiraju ljubitelji umjetnosti i suvremene glazbe šire regije i Europe. Festivalski program sastoji se od koncerata simfonijskih orkestara i komornih ansambala, projekata eksperimentalnogs glazbenog teatra i suvremenogs plesa, jazza, elektronske i alternativne glazbe. (Hina)

http://www.mbz.hr
https://www.facebook.com/MusicBiennaleZagreb