Preskočite na glavni sadržaj

Počinje 8. KIKI: svečano otvorenje pod parolom 'Posadimo drveće'

U ponedjeljak, 8. travnja, s početkom u 10 sati, u Multimedijskom centru – kinu u Zaboku održat će se otvorenje 8. KIKI-ja, međunarodnog festivala dječjeg filma, a obilježit će ga poseban program pod nazivom 'Posadimo drveće'.
vrijeme: 08.04.2019. 10 h
mjesto: Zabok
url: http://kiki.taborfilmfestival.com/

Zadaća i želja organizatora KIKI festivala je pronaći bolji i ljepši svijet za našu djecu, pa je u skladu s time za svečanost otvorenja odabran animirani film oskarovca i eko-aktivista Frédérica Backa „Čovjek koji je sadio drveće“. Film je 1988. godine osvojio nagradu Oscar za najbolji animirani film, a snimljen je prema knjizi Jeana Gionoa objavljenoj 1953. koja govori o jedinstvenom postignuću Elzéarda Bouffiera, pastira koji je strpljivo pošumljavao jalovu zemlju. U doba u kojem svjedočimo nekontroliranoj eksploataciji naših šuma, ovakav filmski izbor jasna je i snažna poruka kojom se izražava briga za bolju budućnost djece i mladih.

 

Ovogodišnji će KIKI  započeti posebno veselo – nakon filmske projekcije nastupiti posebni gosti - cirkuski majstori koji će kroz različite uloge klaunova, ekvilibrista, žonglera, lakrdijaša, ali i ekološki osviještenih zabavljača, izvoditi neobične točke i neočekivane trikove te u interakciji s publikom  kreirati izmaštani svijet u kojem neće nedostajati smijehoplača i zabave.

 

Za dojmljiv završetak otvorenja pobrinut će se članovi Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća DND-a Zabok, koji će zajedno s publikom i sudionicima festivala posaditi žirove kako bi iz njih, baš kao u prikazanom filmu, izraslo drveće.

 

Osmi KIKI održava se od 8. do 12. travnja 2019. u Multimedijskom centru Zabok, a dio će se filmskog programa prikazati i u festivalskoj dvorani u Krapini. U pet natjecateljskih programa bit će prikazano trideset filmova iz osamnaest država svijeta, među kojima će se po prvi put naći filmovi iz Kirgistana i Venezuele uz koje će mali gledatelji upoznati nove zemlje i njihovu kulturu, te imati priliku vidjeti u kakvim se tamo izazovima nalaze njihovi vršnjaci. Odluke o najboljim filmovima i ove godine donosi dječji žiri.