Preskočite na glavni sadržaj

Izložba modnog i tekstilnog dizajnera Tončija Vladislavića u dvije galerije

Simultano u dvije zagrebačke galerije - Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) i ReGalerije, u srijedu se otvara izložba modnog i tekstilnog dizajnera Tončija Vladislavića 'Znak, uzorak, rešetka: Prema teorijskom i proizvodnom glosariju', koja će u različitim prostorima predstaviti dva različita aspekta istog dizajnerskog projekta – teorijski i istraživački u HDD-u, te proizvodni u izložbenom prostoru tvrtke Regeneracija. 
vrijeme: 03.04.2019.
mjesto: Zagreb

Izložbom se predstavlja  istraživački Vladislavićev projekt razvijan u sklopu tvornice Regeneracija u Zaboku s kojom danas surađuje, nakon niza godina rada u edukaciji na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu i Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Dvije 'sestrinske' izložbe  istu temu projekta obrađuju s različitih aspekata, sa željom da potaknu raspravu o odsutnosti i /ili prisutnosti znaka i problema označitelja u dizajnu danas općenito.

"Dok će izložba u ReGaleriji predstaviti gotove proizvode i prototipove ručno taftanih tepiha proizvedene u proizvodnom pogonu Regeneracije, postav u HDD-u usredotočen je upravo na teorijsku i istraživačku dimenziju projekta, njegovu biblioteku uzoraka, odnosno sam sistem koji se kreće upravo oko pojmova znaka, uzorka i rešetke, kao što je naznačeno i u naslovu izložbe",  najavljeno je iz HDD galerije.

Po riječima Tončija Vladislavića, koji je i autor koncepcije izložbe, taj projekt, kroz case study dizajna tepiha (Regeneracija) želi propitati pa i reaktualizirati pitanje autonomnosti i snage znaka u relaciji s uzorkom kao rešetkom ispunjenom repeticijskim znakovima - niz takvih jedinica izložit će se u HDD galeriji, kao 'sale' uzoraka, odnosno biblioteka samostalnih uzoraka, dok će se, preko puta, u Galeriji Regeneracije izlagati kolekcija gotovih proizvoda.

"Ta ekstenzija u susjednu galeriju je razložna jer problematizira i stavlja u relaciju znak nasuprot (izmještenih) gotovih proizvoda, teorijskom nasuprot praktičnog", dodao je.

Tonči Vladislavić je redoviti profesor u mirovini koji se, osim pedagoškim radom, bavio znanstvenim istraživanjem, posebno teorijom mode i odijevanja. 2013. osnovao je CIMO – centar za istraživanje mode i odijevanja, čiji je aktualni voditelj. Angažiran je kao kreativni direktor Regeneracije – dizajn i proizvodnja ručno taftanih tepiha, Zabok.

Izložba će biti otvorena do  18. travnja, a u sklopu nje se prikazuje film o Ivanu Vitiću.


(Hina)