Preskočite na glavni sadržaj

'Umišljeni bolesnik' premijerno u HNK-u Split

Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split će u subotu, 13. travnja, premijerno izvesti Molièreovu komediju 'Umišljeni bolesnik'.
vrijeme: 13.04.2019. 20,30 h
mjesto: Split; HNK, Trg Gaje Bulata 1
url: https://www.hnk-split.hr/
Redatelj predstave je Dario Harjaček, dramaturginja Vedrana Klepica, a naslovnu ulogu hipohondra Argana tumači Marjan Nejašmić Banić. U ostalim ulogama su: Petra Kovačić Pavlina, Zorana Kačić Čatipović, Andrijana Vicković, Pere Eranović, Nenad Srdelić, Nikša Arčanin, Luka Čerjan, Filip Radoš te Anja Ostojić.
 
Posljednja komedija velikog francuskog koreografa bavi se likom Argana koji čitav svoj život, ali i živote svojih bližnjih, podređuje svojim umišljenim bolestima u koje su ga uspješno uvjerili liječnik i apotekar. Ne samo da za „liječenje“ troši veliko bogatstvo nego bez grižnje savjesti maltretira i ucjenjuje cijelu obitelj i spreman je i vlastitu kćer prisiliti na brak kojeg ona ne želi, samo da bi u obitelji imao liječnike koji će zadovoljavati njegovu opsesiju liječenja. Umišljeni bolesnik zahvalan je predložak za portretiranje odnosa, kako obiteljskih, tako i građanskih, i to takvih u koje se kroz dramaturški, režijski i glumački rad lako upisuje ono suvremeno i aktualno, osobito zato jer gotovo svi likovi u drami lažu, najčešće iz sebičnih motiva, a puno rjeđe za dobrobit drugog. „S jedne strane stoji otac, vladar, zlostavljač, fetišist, a s druge strane njegova potlačena svojta koja je lišena bilo kakve iluzije o mogućoj revoluciji. Ono što nas zanima u toj priči jest kako preživjeti izopačenu vlast, a da se pri tom sačuva vlastito dostojanstvo. Držim da je to vrlo aktualna tema.“ kaže redatelj Dario Harjaček. Dramaturginja Vedrana Klepica: „Ne želeći potpuno mijenjati ključnu liniju priče baziranu na temi prisile jedne žene na neželjeni brak – koja nije potpuno nemoguća u današnjem građanskom društvu, ali ipak manje vjerojatna nego prije - postavili smo cijeli komad u viktorijansko razdoblje prijelaza stoljeća, ispunjeno strogošću i disciplinom, potisnutom seksualnošću i jačanjem patrijarhalnih obiteljskih modela.  I to nisu artefakti iz prošlosti, nego vrlo konkretno kamenje spoticanja koje u obliku transgeneracijskih trauma aktivno uzrokuje nevjerojatne psihičke posljedice ljudima još i danas. Obitelj je primaran inkubator za razvoj tiranije i oblikovanje našeg odnosa prema njoj. A s tiranima se može surađivati, može ih se pokušati manipulirati, ili im se može izravno suprotstaviti, te svaka od tih opcija nosi sa sobom cijeli niz posljedica kako za osobu koja ju provodi, tako i za cijeli mikrokozmos oko te osobe. Tiranija je privatni i širepolitički problem, i osim ako nije zaustavljena u povojima, ona kreira duboko bolesne, pervertirane i nepravedne zajednice i društva, stvara nove tirane.''
 
Osim redatelja Darija Harjačeka i dramaturginje Vedrane Klepice autorski tim predstave čine : scenografkinja Vesna Režić, kostimografkinja Ana Marin, skladatelj Gordan Tudor, oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić, oblikovatelj tona Tomislav Luetić, jezična savjetnica: Anita Runjić-Stoilova, te asistentica scenografkinje Nikolina Kuzmić. Premijerna izvedba 13. travnja započinje u 20 sati, a prve reprizne izvedbe na programu su 15, 16, 17. i 18. travnja.