Preskočite na glavni sadržaj

Drama 'Terminus' nova premijera varaždinskoga HNK

Druga ovosezonska premijerna predstava Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu bit će drama 'Terminus' suvremenoga irskog dramskog pisca Marka O'Rowea, koja je na rasporedu 15. travnja na Sceni Zvonimir Rogoz, najavljeno je na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Klubu Europa media.
vrijeme: 15.04.2019. 20 h
mjesto: Varaždin, HNK, Augusta Cesarca 1
url: http://www.hnkvz.hr/
Redatelj i scenograf predstave je Tomislav Pavković, koji je tekst i preveo.

 

Umjetnički savjetnik u varaždinskom kazalištu Ozren Prohić istaknuo je da je drama iznimno stilistički zahtjevna te da je riječ o pravoj kazališnoj poslastici koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Napisana je kao od devet pravilno raspoređenih monologa koje izgovara troje glumaca, a priča na neočekivan način povezuje njihove sudbine.

 

"Tema je klasična literarna – prodaja duše vragu, a tekst obiluje pesimizmom, mrakom, najiskrenijim bolnim iskazima likova koji iznose svoje najcrnje tajne", otkrio je Pavković dodavši da je riječ o tzv. malim ljudima koje susrećemo svakodnevno, a svaki od njih u sebi nosi malu dramu koja je za njega presudna.

 

Komad se u originalu događa u Irskoj, a u ovoj predstavi između Zagreba i Varaždina. Troje glumaca, Sunčana Zelenika Konjević (osoba A), Elizabeta Brodić (osoba B) i Karlo Mrkša (osoba C), cijelo su vrijeme na sceni i svojim monolozima konstruiraju narativ prema kojem imaju iznimno emotivan odnos. Po Pavkovićevim riječima, namjera je proizvesti jak emotivan doživljaj i kod publike.

 

"Terminus je doista atmosferična predstava na razini glazbe, zvukova i svjetla i kod gledatelja bi trebala djelovati na podsvijest i emocije, dozvoliti im da uplove u svoje misli i meditativnost", rekao je redatelj.

 

Da je riječ o vrlo zanimljivom tekstu, složila se glumica Sunčana Zelenika Konjević. "Tekst je naizgled govoran, a nije, obiluje ritmom, rimama, strašno velikim promjenama i svaki monolog ima neku svoju zadanost i zakonitost vezanu uz osobu koja ga govori. Sve je mračno, na mahove i degutantno, ali istovremeno i poetično", rekla je Zelenika Konjević.

 

"Terminus" je, kako je naglašeno, drama o prihvaćanju Zla kao nečega što je imanentno ljudskoj prirodi, jednako kao i Dobro, a to je ujedno tekst o borbi te dvije instance u čovjeku.

 

Svoj su doprinos atmosferičnosti predstave dali kostimografkinja Žarka Krpan i autor glazbe Karlo Mrkša. (Hina)