Preskočite na glavni sadržaj

Osječko ljeto kulture otvara predstava 'Donjodravska obala' u režiji Zlatka Svibena

Ovogodišnju manifestaciju Osječko ljeto kulture (OLJK) otvorit će 28. lipnja predstava 'Donjodravska obala', koju po istoimenom romanu osječkog novinara i književnika Drage Hedla režira Zlatko Sviben, najavljeno je u ponedjeljak na prvoj probi održanoj u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu.
vrijeme: 28.06.2019.
mjesto: Osijek
url: http://ljetokulture.osijek.hr/
Kako je rekao redatelj Sviben, riječ je o najvećem projektu hrvatskoga glumišta jer u predstavi glumi kompletan glumački ansambl osječkog HNK, potpomognut s 12 polaznika Dramskog studija koji djeluje pri osječkom Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, odnosno ukupno 89 glumaca.
 
"Projekt je vrlo zahtjevan, malo je vremena pred nama, teško je toliku glumačku postavu okupiti i uskladiti njihove rasporede jer oni rade i na drugim projektima. No ušli smo u projekt i nadam se da ćemo ga uspjeti realizirati", rekao je Sviben.
 
Autor romana Drago Hedl rekao je kako je počašćen što će predstavu režirati Sviben te je dodao kako "jedva čeka da vidi kako će događaje iz romana pretočiti u predstavu". Roman, objasnio je, govori o ratnim gubitnicima, o ljudima koji su se u Drugom svjetskom ratu našli na krivoj strani zbog čega su poslije trpjeli.
 
Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić je, komentirajući činjenicu da će predstava otvoriti OLJK, zaključio kako se, zbog zahtjevnosti projekta, na taj način od kulturnog događaja pravi i veliki društveni događaj i ujedno se pokazuje da Osijek ima kapacitete za velike projekte.
 
"Predstava govori o bivšem režimu i o nama koji smo tada živjeli na ovim prostorima i dobro je podsjetiti mlađe generacije što se tada događalo", rekao je Vrkić dodavši da, s obzirom na veličinu projekta, realizacija neće biti jeftina, odnosno da će predstava, prema procjenama, stajati oko pola milijuna kuna". (Hina)