natječaj

25FPS: Otvoren natječaj za konkurenciju festivala


vrijeme: 28.09.2017. - 01.10.2017.
prijava: 31.05.2017.
mjesto: Zagreb; SC, Savska 25

Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS raspisao je javni poziv za Natjecateljski program svog ovogodišnjeg, trinaestog izdanja, koje će se održati u zagrebačkom Studentskom centru od 28. rujna do 1. listopada 2017.

Festival za konkurenciju traži kratkometražne filmove koji istražuju mogućnosti filmskog jezika, pripovijedanja i samoga medija, odnosno radove koji nastaju na granicama rodova i žanrova i donose "izražajne autorske koncepte, tematske, idejne i estetske iskorake" te nastavljaju tradiciju avangardnog i eksperimentalnog filma.
 
Autori, producenti i distributeri mogu prijaviti filmove koji su završeni nakon 1. siječnja 2015. i traju do 60 minuta, a šalju se na DVD-u ili linkom preko Vimeo, YouTube i Google Drive kanala.
 
Krajnji rok za prijavu na natječaj je 31. svibnja, dok će se rezultati selekcije objaviti 31. srpnja na adresi www.25fps.hr.
 
Festival 25 FPS trinaestu godinu zaredom u svojoj konkurenciji predstavlja dvogodišnju svjetsku produkciju, a tri člana Velikog žirija, odabranih iz redova filmskih autora i filmaša, filmskih kritičara, kustosa ili festivalskih selektora, za festival oblikuju autorske i nacionalne retrospektive ili tematske programe.
 
Svaki član žirija dodjeljuje svoj Grand prix, a nagrade dodjeljuje i Žiri kritike te publika.
 
U okviru festivala tradicionalno se održava program "Expanded Cinema", s audiovizualnim performansima filma proširenog u ostale medije, od kazališta i glazbe do skulpture.
 
Program "Refleksi" donosi godišnji izbor inovativne hrvatske filmske produkcije, a "Ode filmu" radove filmovi filmske avangarde koji u formi kratkog preludija za Natjecateljski program pokazuju i slave fotokemijska svojstva filma, umijeće bavljenja filmskom vrpcom te umjetnost filmskog eksperimenta kroz povijest.
 
Festival 25 FPS od 2005. godine organizira istoimena udruga za audio-vizualna istraživanja. (Hina)

(R.P.B., 06.02.2017)