natječaj

Otvorene prijave na 20. FAKI


vrijeme: 23.05.2017. - 27.05.2017.
prijava: 05.03.2017.
mjesto: Zagreb; Autonomni kulturni centar Attack, Pierottijeva 11

Pozivaju se svi izvedbeni umjetnici i kolektivi koji promišljaju temu rasne diskriminacije, da prijave svoje izvedbene radove za sudjelovanje na 20. Međunarodnom festivalu alternativnog kazališnog izričaja. FAKI također nudi umjetničke rezidencije za završni rad na novom projektu i međunarodnu premijeru na otvorenju festivala. Prijave su otvorene do 5. ožujka 2017.

20. Međunarodni festival alternativnog kazališnog izričaja FAKI održava se od 23. do 27. svibnja u prostorima bivše tvornice Medika u Pierottijevoj 11 u Zagrebu.
 
FAKI je kao festival alternativnog teatra, uličnog teatra, performansa, off i low budget teatra  posljednjih godina postao centralno mjesto koje nudi pregled inovativne, kritičke i nezavisne, međunarodne  izvedbene scene koju održavaju putujući umjetnici i družine, čije se estetike i poetike međusobno uspoređuju i nadograđuju, uspostavljajući tako nove izvedbene stilove i kriterije.
 
Drugi važan aspekt FAKI-ja jest političko djelovanje ka pravednijem, samostalnijem i autentičnijem društvenom rezonu, ka 'ljudski dijeljenom planetu' (Steve Biko). Svake godine FAKI bira festivalsku temu kojom želi skrenuti pozornost ka duboko ukorijenjenim, trulim, mutirajućim, uskoumnim i primitivnim društveno-političkim problemima. U mraku svih činjenica o ljudskim pravima kakva jesu, ovo jubilarno izdanje festivala posvetili su borbi protiv rasne diskriminacije, sjećanju na apartheid te jednom od njegovih velikih pobunjenika, piscu i aktivistu Steveu Bikou, koji je osnovao Pokret crnačke svijesti sredinom 1960-ih.
 
Njegovo predavanje 'Neki afrički kulturni koncepti' održano na konferenciji koju su sazvali IDAMASA (Interdenominacionalna organizacija afričkih ministara kulture) i ASSECA (Organizacija za obrazovni i kulturni razvoj afričkih ljudi), u Edendaleu u Natalu 1971., pruža neprocjenjiv uvid u temelje naših rasnih nesporazuma te FAKI koristi ovu priliku javnog poziva kako bi skrenuo pozornost na neke njegove odlomke.

Prostori su opremljeni osnovnim tehničkim elementima (light, sound, projekcijsko platno i projektor, tehničari, inspicijent). Za umjetnike koji žive van Zagreba FAKI pokriva dio putnih troškova, skromni smještaj i vegetarijansku prehranu. FAKI ne daje umjetničke honorare i dnevnice. Ulaz na cijeli festival je besplatan!

Ispunjene prijavnice za predstave, koje možete skinuti na http://www.attack.hr/faki20/, te opis projekta, motivacijsko pismo i biografiju za prijavu na rezidenciju slati na e-mail adresu fakizafaki@gmail.com.

(R.P.B., 06.02.2017)