Preskočite na glavni sadržaj

KDF009 - Proljetna edicija

U organizaciji Centra za plesnu i izvedbenu umjetnosti F.R.E.E. D.A.N.C.E. Karlovac, održat će se deveti po redu Festival suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti - Karlovac Dance Festival. U sklopu proljetne sheme KDF-a očekuju nas atraktivne plesne predstave u Gradskom kazalištu 'Zorin dom',  susreti i razgovori plesača s publikom, te izložba i instalacija.
vrijeme: 16.04.2019.
mjesto: Karlovac
url: https://freedance.hr/
KDF stavlja u fokus inovativne programe u plesnoj umjetnosti. Posebna pažnja posvećena je upoznavanju karlovačke publike, posebice one mlade, s plesnim djelima  i prilikama djelovanja umjetničkih plesnih škola i akademije (obrazovnih plesnih institucija u RH).
 
Cjelovečernji glazbeno-plesni spektakl 'Matrix', nastao po uzoru na istoimeni film, u izvedbi HISTERIA NOVA Juniors, na programu je 16.04.2019. u 18h u Gradskom kazalištu Zorin dom. Tako će se karlovačkoj publici po prvi puta predstaviti prva generacija polaznica Škole prirodnog pokreta i suvremenog plesa Marije Šćekić (bivše polaznice Osnovne škole za balet i suvremeni ples Jurja Dalmatinca u Šibeniku). Predstava Matrix prikazuje svjesne strojeve (lutke) u tijelima djece koja su se pobunila protiv stereotipa, predrasuda i formalnosti školskog (i društvenog) sustava te pobjegla iz „kuće lutaka“ u svijet vlastite mašte i kreativne slobode. Postepenim odbacivanjem svojih crnih tamnih kaputa i sunčanih naočala, lutke postaju pravi, nepatvoreni iskreni ljudi.

Istog dana u kazalištu Zorin dom u 19,30h karlovačka publika imat će priliku uživati u najnovijoj predstavi 'Tanka linija' autorice Aleksandre Janeve Imfled, u izvedbi studenata Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, BA3 studija suvremenog plesa, izvedbeni smjer. Ovim programom najavljujemo i novu suradnju te gostovanje Plesnog odsjeka Akademije dramskih umjetnosti. Predstava Tanka linija proizlazi iz fizičkoga, pri čemu nerijetko kompleksne tjelesne akcije zahtijevaju izniman mentalni napor plesača, dok se apstraktni pokret boji zadanim emocijama, stanjima ili situacijama. Predstava je nastala u sklopu redovite nastave jednog od glavnih umjetničkih kolegija studija plesa Izvedbeni projekt 1.

Nakon obje predstave održati će se kratki susret i razgovor plesača s publikom. Razgovore će moderirati plesna kritičarka i teoretičarka Ivana Slunjski.

Ovom edicijom Karlovac Dance Festivala, nastavljamo njegovati razvoj inovativnih i interaktivnih programa kojima se šire horizonti stvaralačkih i kreativnih procesa u plesnoj umjetnosti.

Za ljetnu, jesensku i zimsku ediciju najavljujemo gostovanje Plesnog centra Puls, UO Škvadra iz Zagreba, Zadarski plesni ansambl, nove karlovačke produkcije te dolazak sjajne umjetnice Sonje Pregrad. Uskoro stiže i objava međunarodnih gostiju.
 
Pokroviteljstvo: Ministarstvo kulture RH, Grad Karlovac, Karlovačka županija, uz financijsku podršku Zaklade “Kultura nova”.