Preskočite na glavni sadržaj

Održana skupština HAZU

Redovito zasjedanje skupštine Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), na kojoj je predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt predstavio djelovanje Akademije u razdoblju od prethodne skupštine, održano je u četvrtak u Palači HAZU u Zagrebu. 
vrijeme: 11.04.2019.
url: http://www.hazu.hr

Među najvažnijim aktivnostima HAZU od 13. prosinca prošle godine izdvojio je skupove posvećene izazovima migracija, hrvatskoj energetskoj neovisnosti, hrvatskom ulasku u eurozonu, umjetnoj inteligenciji, razvoju turizma, javnom bilježništvu te o multiploj sklerozi.

Glavni tajnik HAZU akademik Dario Vretenar izvijestio je o Akademijinu radu u 2018. godini, koje je opširno prikazano u "Ljetopisu Hrvatske akademije za godinu 2018."

Akademija je prošle godine, naglasio je, izabrala 10 novih redovitih članova, 8 dopisnih članova i 10 članova suradnika, te novu upravu i predsjedništvo za mandat u razdoblju od 2019. do 2022.

Prošle godine u HAZU su održana 403 događaja, napomenuo je dodavši kako je održano 115 znanstvenih skupova, kongresa, simpozija i okruglih stolova, 55 predstavljanja knjiga, konferencije za novinare, predstavljanja programa i prikazivanja filmova, 41 predavanje, 33 izložbe, 19 posjeta delegacija i događanja vezanih uz međuinstitucijsku suradnju, 23 svečane sjednice, dodjele nagrada i koncerta te 11 skupština i 6 komemoracija.

Naglasio je kako je u sklopu Dana otvorenih vrata u 35 Akademijinih jedinica u Zagrebu i u još 14 gradova održano 100 različitih događaja.

Podsjetio je na brojne skupove posvećene aktualnim pitanjima hrvatskoga društva, a u sklopu ciklusa "Modernizacija prava" obrađene su teme europske budućnosti hrvatskoga kaznenog i građanskoga pravosuđa, pravnoga uređenja luka nautičkoga turizma, zakladništva u Hrvatskoj, hrvatskoga prava društava te reforme znanosti i visokog obrazovanja.

HAZU je održala, istaknuo je, brojne znanstveno-stručne skupove i predavanja o liječenju i prevenciji bolesti, a s Hrvatskom zakladom za znanost nastavljen je ciklus kolokvija na kojima su se predstavljali istaknuti znanstvenoistraživački projekti.

Po Vretenarovim rioječima održani su znanstveni skupovi i predavanja o temama s područja energetike, gospodarstva, zaštite okoliša i primjene visokih tehnologija.

Prigodnim skupovima, kazao je, obilježena je 450. godišnjica rođenja Marina Getaldića, 200. godišnjica rođenja Petra Preradovića, 150. godišnjica sklapanja Hrvatsko-ugarske nagodbe i 100. godišnjica završetka Prvog svjetskog rata.
Podsjetio je i kako je počeo raditi Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Velikoj Gorici.

Hrvatska akademija već tradicionalno bila je domaćin dodjela priznanja "Oskar znanja" učenicima osnovnih i srednjih škola te stipendija "Za žene u znanosti", rekao je dodavši kako je Zaklada HAZU dodijelila pjesničku nagradu "Dragutin Tadijanović" i književnu nagradu Stipana Bilića-Prcića.

Iznimno uspješnim ocijenio je Dan otvorenih vrata HAZU, u sklopu kojeg je održano 100 manifestacija – predavanja, izložbe, promocije knjiga, stručna vodstva, prezentacije, radionice, projekcije filmova i koncerti.
U Knjižnici HAZU, napomenuo je Vretenar, bila je otvorena manifestacija "Mjesec knjige", a Akademija i njezine muzejsko-galerijske jedinice te Knjižnica sudjelovale su i u manifestacijama "Noć muzeja", "Međunarodni dan muzeja" i "Noć knjige", kada ih je posjetilo više tisuća građana.

U muzejima i galerijama HAZU održan je niz važnih izložaba, a u palači HAZU nekoliko koncerata, podsjetio je.

HAZU je lani objavila 94 sveska raznih publikacija, među kojima su 25 knjiga, 20 zbornika radova, 34 sveska časopisa, 10 kataloga izložbi, 2 knjige sažetaka, 2 spomenice preminulim akademicima i 1 partituru, rekao je dodavši kako je od navedenih izdanja, 78 svezaka objavila Akademija kao izvršni izdavač, a 16 sveska kao suizdavač.

Potporom Zaklade HAZU, istaknuo je, objavljene su 72 publikacije, a među njima je 9 Akademijinih izdanja.

Članovi HAZU izvan Akademije objavili su još 56 knjiga, tako da je zahvaljujući Akademiji i njezinim članovima u 2018. objavljeno ukupno 213 publikacija, rekao je.

Skupština je prihvatila financijsko izvješće o poslovanju HAZU u 2018. (Hina)