Preskočite na glavni sadržaj

Vojnovićev 'Suton' četvrti ovosezonski premijerni naslov dubrovačkog kazališta

Pretpremijera četvrtog ovosezonskog premijernog naslova u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, 'Suton' Ive Vojnovića u režiji Ivice Boban bit će u srijedu, 17. travnja, a premijera dan kasnije, najavljeno je u Dubrovniku na konferenciji za novinare.
vrijeme: 18.04.2019.
mjesto: Dubrovnik; Kazalište Marina Držića, Pred Dvorom 3
url: https://kmd.hr/
Redateljica Boban istaknula je kako je „Suton“ remek djelo koje je Vojnović izvanredno napisao, s preciznom i točnom dramaturgijom te do utančina isprofiliranim likovima.
 
„Izuzetno cijenim dubrovački izvanredni ansambl i s njima sam često surađivala, još od davnih dana. Drago mi je da mogu napraviti predstavu u teatru koji je biser kazališta na našim prostorima. Osim toga, riječ je o 'Sutonu' Iva Vojnovića, središnjem dijelu triptiha 'Dubrovačke trilogije', koji je vrlo suvremen. To je 'danse macabre', 'mrtvački ples' koji se odigra u jednu večer“, rekla je Boban i dodala da je komad, ako se ne gleda preusko, vrlo suvremen.
 
„Odnos starih, ukopanih u prošlost, koji ne žele vidjeti sadašnjost i nije ih briga za mlade, živimo u svojoj državi, gdje se provlači prošlost, kao i svakojake čarke oko te prošlosti, dok mladost odlazi u emigraciju da bi mogla živjeti“, rekla je Boban.
 
Glumica Srđana Šimunović, koja je ujedno i asistentica redateljica te jezična savjetnica, istaknula je sreću i čast što ima priliku raditi Vojnovića u dubrovačkom kazalištu s domaćim autorskim timom.  Glumica Izmira Brautović izjavila je kako je rad na predstavi bio težak i naporan, ali kako je s povjerenjem sigurna da dubrovačko kazalište ima još jednu izvrsnu predstavu.
 
„Imala sam užasan strah jer je uloga sve samo ne ono što sam dosad radila. Bio je velik zalogaj, ali i čast. Ovo je ulogetina. Nadam se da ću opravdati povjerenje“, rekla je Brautović.
 
Glumica Nika Lasić izjavila je kako joj je rad na predstavi bio težak, ali i prelijep, a igrati ulogu Pavle u Vojnovićevu „Sutonu“ u režiji Ivice Boban joj je trostruki 'dobitak na lotu'. Glumac Mijo Jurišić istaknuo je kako je proces stvaranja predstave bio jako uzbudljiv jer nije klasični pristup radu.
 
Glumačku podjelu čine Izmira Brautović, Mirej Stanić, Glorija Šoletić, Nika Lasić, Srđana Šimunović, Hrvoje Sebastijan, Branimir Vidić, Mijo Jurišić i Zdeslav Čotić.
 
U autorskom timu predstave osim Ivice Boban su  Marin Gozze (scenograf), Doris Kristić (kostimograf), Damir Šimunović (skladatelj), Vesna Kolarec (oblikovateljica svjetla), Ivan Lušičić Lik (oblikovatelj video projekcija) i Srđana Šimunović (jezična savjetnica/ asistentica redateljice).
 
Nakon pretpremijere 17. travnja i premijere dan kasnije, slijede reprizne izvedbe  25. i 26. travnja. (Hina)