Preskočite na glavni sadržaj

U Rovinju počinje 11. izdanje ETNOFilm festivala

Rovinj će od 23. do 27. travnja ugostiti ETNOFILm festival čija će se glavnina programa izvoditi u prostorijama Multimedijalnog centra (MMC). Ove godine festival će obilježiti traganje za eksperimentalnim metodama i formama bilježenja i prenošenja etnoloških istraživanja i nematerijalne kulturne baštine medijem filma i crteža.
vrijeme: 23.04.2019.
mjesto: Rovinj
url: http://www.etnofilm.com/
Ovogodišnje trajanje festivala i festivalskih događanja nešto je dulje nego prethodne s obzirom na promjene u konceptu festivala koje će doći do izražaja upravo ovim 11. izdanjem.

 

S obzirom na to da je 2019. godina proglašena godinom autohtonih jezika, upravo će ta tema biti okvir i poveznica za glavninu festivalskih događanja, odnosno festivalskog programa. Na taj način se i ETNOFILm pridružuje brojnim svjetskim događanjima koja su u fokus stavila autohtone, posebno one ugrožene, jezike.

 

Ove godine naglasak je stavljen na dvije radionice koje će se održavati paralelno. Prva radionica će se održati u suradnji s regionalnom Ljetnom filmskom školom Centra za vizualnu antropologiju iz Beograda i kolektivom Vizantrop. Pod mentorstvom Relje Pekića Carića polaznici će primjenjujući i kombinirajući svoja specifična znanja kroz praktični, angažirani i istraživački rad, moći izraziti svoje ideje spajajući umjetničku i znanstvenu formu snimanjem kratkih filmova u okviru zadane teme. Pod vodstvom Bojana Mucka i Lucije Ostrogović, po prvi put u Hrvatskoj i šire realizirat ćemo radionicu etnografskog crteža. Uz teoretski dio, polaznici će imati zadatak razviti storyboard temeljem etnografskog terenskog istraživanja. Radionica će uključivati terensko istraživanje Rovinja i okolice i mapiranje elemenata svakodnevice povijesne jezgre i drugih zona grada.

 

Uz dnevni raspored ispunjen programom radionica, večernji sati namijenjeni su za tematski i sadržajno relevantna predavanja kao i za izložbe koje realizira Etnografski muzej Istre i FARO11 Udruga za razvoj kreativnih industrija. Izdvajamo predavanje Sabine Mikelić, likovne i multimedijalne umjetnice, koja se bavi umjetničkim istraživanjem u filmu pa tako i istraživanjem odnosa između autora i protagonista.

 

Finale festivala je rezervirano za filmski program koji će svojim tematskim okvirom također biti posvećen autohtonim jezicima. Prikazat će se oko šest filmova koje će ovogodišnji selektori (Tamara Nikolić Đerić i Sandra Urem) izabrati nakon odaziva autora na javno upućen poziv za filmove s jasno definiranim kriterijima. Filmski program planiran je za petak i subotu (26. i 27. travnja) dok će zadnji dan festivala, subota (27. travnja) biti obogaćen i vrsnim glazbenim programom u formi koncerta zatvaranja 11. ETNOFILm festivala.

 

Najbolji film odabran od strane stručnjaka iz područja ICH-a i lingvistike dobit će 500 EUR kao poticaj za buduća istraživanja i promicanje autohtonih jezika.

 

Sve ostale detalje vezane uz festival potražite na njegovoj službenoj stranici.

 

Izvor: HAVC