Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Nevene Petre Piližota u Francuskoj alijansi Split

U Francuskoj alijansi Split od 12. travnja do 9. svibnja 2019. postavljena je izložba slika 'In the Cities - En Villes' umjetnice Nevene Petre Piližota. 
vrijeme: 12.04.2019.
mjesto: Francuska alijansa Split (Alliance Francaise de Split), Marmontova 3
url: http://split.alliance-francaise.hr/

Izložbom 'In the Cities - En Villes' Nevene Petre Piližota u Francuskoj alijansi Split (Alliance Francaise de Split) iznova se opredmećuje vizualno mišljenje o kulturi spektakla: tijelo i prostor slike u suvremeno doba manifestiraju se i kao prividno konačno umjetničko djelo.

Iz pregovora:

Kao faktor oblikovanja kulture, ljudsko ponašanje u igri privatnog i javnog, osobnog i kolektivnog, manifestiralo se i kao prividno konačno umjetničko djelo. Upravo mogućnost prekoračenja skučene individualnosti nazire se u djelu u kojem je “sabrana, stegnuta i sputana najdublja pranapetost iz koje tek proizlazi i izbija ono što nazivamo ‘svijetom’. “ (Barbarić 2003: 95)

Uzorak prostora (tzv. cells), kao reprezentacija tkiva svemira, tek djelomično opredmećuje fragmentiranost ljudskog roda. Prvotno zamišljena kao negacija prostora i vremena, podloga cells uokviruje subjekte/objekte slikâ. Time tijelo (pre)ostaje kao “mjesto slike” (Hans Belting), mjesto Endimionovog vječnog sna ili rotor prema onome izvan i iznad samoga sebe.

“Doista, što se to dogodilo s prostorom i gdje se mi zapravo nalazimo?”
(Purgar 2006: 116)

Opširnije >>>



Foto: https://www.facebook.com/nevena.petra.pilizota/