Preskočite na glavni sadržaj

Slovenska umjetnica Kaja Urh izlaže u Samoboru

Otvorenje samostalne izložbe mlade umjetnice iz Slovenije Kaje Urh, održat će se u petak, 19. travnja 2019. u 20 sati, u Centru za mlade Bunker u Samoboru. Izložba, pod nazivom 'Ringa roses', ostaje otvorena do 12. svibnja 2019.
vrijeme: 19.04.2019.
mjesto: Sambor, Centar za mlade Bunker, Ulica Savke Dabčević Kučar 8

'U svjetlu neprestanoga izlaganja digitalnim medijima slikarstvo predstavlja važan eksperiment vlastitoga očuvanja unutar suvremene umjetnosti. U vremenu  izrazite preplavljenosti reprodukcijama i digitaliziranim slikama umjetnička djela i njihove aure nastaju iz „smetlišta materijala”. Slikarski angažman predstavlja ulazak u praksu koja je već nebrojeno puta izvedena.
U isto vrijeme  – unutar  zaslona održava ovisnost o sporosti, svojoj sposobnosti neprestane prisutnosti, pune razlučivosti, prirodne veličine i  realnoga vremena.
Moj angažman u slikarstvu tehnički različite slike ustoličuje premještanjem iz sfere digitalnoga/masovnoga u sferu slikarskoga/jedinstvenoga, i natrag.
Slike sadržajno klize u ideju digitalne sfere dok ujedno ostaju materijalni objekti  prave stvarnosti.
Slike pronađene na internetu sastavljam u kompoziciju  koja često izgleda kao nasumična kombinacija naizgled nespojivih komponenata, čime se mijenja njihovo značenje te nastupa pronicljivo narativno ispreplitanje više razina.
Radovi nas tjeraju da usporimo u vremenu materijalnosti slike i tek tada će se u nama osloboditi mehanizam čitanja utjelovljene priče koja sprečava brzinu digitalne slike i ujedno prikazuje kritičan odraz vremena.' (Kaja Urh)

Opširnije:
https://www.samobor.hr/bunker/kaja-urh-n4647
https://www.facebook.com/bunker.samobor/