Preskočite na glavni sadržaj

Crtice s otoka #2 - radionica izrade drugog broja silbenskih novina

Umjetnička organizacija SEA Silba Environment Art poziva zainteresirane na radionicu izrade drugog broja 'Crtica s otoka', novina sa Silbe, koja će se održati od 20. do 27. travnja u zgradi MO Silba. Prijave su u tijeku, a oni koji neće biti na Silbi, a željeli bi sudjelovati kao dopisnici, također se mogu javiti organizatorima…
vrijeme: 20.04.2019.
mjesto: Silba
url: http://www.silba-environment-art.hr/
 

Dobrodošli su svi, i veliki i mali, no potrebno je unaprijed se prijaviti na mail adresu info@silba-environment-art.hr, kako bi voditelji/ce radionice znali/e koliko vrijednih ruku i pametnih glava mogu očekivati.

 

Prvi susret zakazan je u subotu, 20. travnja, u zgradi MO Silba, u 12 sati, a nakon toga ćemo se zajednički dogovarati o susretima.

 

Nakon iznimno uspješne i zabavne izrade prvog broja Crtica s otoka na ljeto 2018., koja je također bila izvrsno medijski popraćena, a novine predstavljene na susjednom otoku Olibu i u Zadru (u sklopu gradskog književnog festivala KaLibar), te i više nego dobre recepcije među otočanima i ljubiteljima Silbe, ista postava voditelja/ica vodit će novu radionicu stvaranja drugog broja za proljeće 2019. Sudionici/e radionice, stvaraoci i autori/ce novina, naučit će kako pristupiti radu u specifičnoj vrsti medija zajednice prema „uradi sam“ ("do-it-yourself") principima, što znači da će ih sve voditelji/ce provesti svim koracima izrade novina od početka do kraja, od osmišljavanja koncepta i rubrika, preko potrage za pričama i pisanja / crtanja / oblikovanja tekstova i raznolikih drugih priloga, pa do digitalnog dizajniranja novina i samog tiska, pri čemu ćemo pokušati eksperimentirati kako sa sveprisutnim digitalnim, tako i pomalo potisnutim, a kreativno neograničenim tehnikama analognog ili ručnog tiska. Cilj je da svatko od sudionika u novom broju novina ostavi svoj utisak, a Crtice s otoka #2, kao i prve, budu poticajno ogledalo otoka koji uvijek iznova otkriva različite uzbudljive priče!

 

Voditelji/ce radionice: Natasha Kadin (SEA), voditeljica projekta i svojedobno novinarka, danas kustosica, producentica u kulturi i pokretačica lijepih priča, entuzijastica floralnog horoskopa i revna kupačica; Bojan Krištofić, dizajner i pisac ― esejist i likovni kritičar, pjesnik i priređivač izložbi, povremeni crtač i strastveni biciklist te marljivi čitatelj; Nora Verde, književnica i novinarka, autorica pjesama i priča, brojnih tekstova i intervjua o glazbenim, ali i društveno-kritičnim temama, prekaljena voditeljica radionica, ljubiteljica bezkofeinske kave i kuhanja pod vedrim nebom

 

Igrači s klupe: Sven Sorić i Hrvoje Spudić (This Town Needs Posters), dizajneri, umjetnici i odbjegli arhitekti, entuzijasti analognog tiska, također šarenokošuljaši, zaduženi za sudjelovanje u layoutu novina na liniji Zagreb―Silba.

 

'Crtice s otoka' izvorno su bile (i pored ovog projekta nastavljaju biti) jedna od rubrika web stranice umjetničke organizacije Silba Environment Art, posvećena kratkim zapisima o životu na otoku Silbi, iz nalivpera, olovaka, flomastera i tipkovnica ljudi koji ondje prebivaju ili ga (redovito) posjećuju, a sudjeluju i u programima SEA-e (http://www.silba-environment-art.hr/blog/). Tema projekta u suštini je otočka svakodnevnica, ali sada također u obliku novina čiji su autori sami stanovnici Silbe i njihovi gosti, koji tijekom sedmodnevne radionice dobivaju priliku da uz vodstvo renomiranih radnika/ica u području medija i dizajna osmisle i izrade suvremene silbenske novine, producirane u potpunosti prema "uradi sam" principima.

 

Prvi broj možete besplatno preuzeti ovdje: Crtice s otoka #1 pdf

Facebook event: https://www.facebook.com/events/309486659743875/


Organizator projekta je umjetnička organizacija SEA Silba Environment Art, uz financijsku pomoć Grada Zadra i Zaklade Kultura nova.