Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski umjetnici izlažu u New Delhiju

'Memories / Other side project' naziv je grupne izložbe osam hrvatskih umjetnika u Niv art centru u New Delhiju, Indija. Na izložbi sudjeluju Vinko Vidmar, Krešimir Katušić, Petra Orbanić, Lea Čeč, Elia Friganović, Verena Jakuš, Monika Rusak i Iva Marinić. Tema izložbe je sjećanje i kako ono utječe na nas. 
vrijeme: 19.04.2019.
mjesto: Niv art centar, Neb Sarai 210, New Delhi, Indija

Po čemu se sjećamo samo određenih misli i događanja? Koja je to esencija koja nam zadržava neka sjećanja jačima? Osam umjetnika je predstavilo svoje viđenje teme.

Vinko Vidmar predstavit će nagrađivani rad “17. studenog 2017.” Video od dvadesetak minuta koji pokazuje postupak čišćenja srapnela skupljenih na zidu kuće u kojoj je odrastao umjetnik. Prikazano odvajanje prljavih čestica sa metla prema njegovoj izvornoj namjeri i čistoći. Misaono motorički proces ispiranja srapnela dovodi tretirani objekt do propitkivanja njegove moralnosti počinjenog grijeha zbog samog postupka pod kojim je podrvgnut. Osjećaji, misli i emocije ostaju kao višak u materijalu.
Lea Čeč predstavlja dva rada kombinirane tehnike  “Povezivanje sjećanja – Impuls” i “Povezivanje sjećanja – Vrtlog”. U svojem umjetničkom istraživanju propitkuje psihološka stanja i emocije koje osoba proživljava u svakodnevnom životu.
Elia Friganović predstaviti će dva linoreza “Planine” I ” Planine 2”.
Petra Orbanić predstavlja rad “Utisak - Otvaranje mogućnosti”.  Pet otisaka izvedenih slijepim tiskom na Fabriano Rosapine papiru.
Monika Rusak predstavlja video “ Zauvijek”. To je kratak dokumentarni eksperimentalni film koji govori o prolaznosti života . Glavna protagonistica, stara 92 godine priča o izgubljenoj ljubavi i prolasku života.
Verena Jakuš predstavlja dva filma – “Ponavljanje oblika samoće” I “ Dvoslike sjećanja”.
Iva Marinić predstaviti će niz crno bijelih fotografija nastalih na ulicama Delhija.
Krešimir Katušić predstavlja dokumentarni rad “Spona” koji govori o umjetnicima koji tragaju za inspiracijom, za istinkom željom za stvaranjem i za željom za spoznavanjem sebe.

Kao bića koja nastoje živjeti autentičnim intuitivnim životom, a u stanju otvorenosti i kroz dijalog, stvaraju prostor za potencijalnu transformaciju sebe i svijeta. Bez obzira na personalne različitosti i načine ostvarivanja, svi na tom putu spoznaje prepoznaju univerzalne kodove života. Ono što zapišu u finijoj ili grubljoj materiji je simbolička forma koja omogućuje prostor iščitavanja zavisno o stanju svijesti individue. Sukladno onom što je Platon davno zaključio ; „Znanje je samo sjećanje“, ovdje se radi o sjećanju duše koju ostvaruje individua na svom životnom kreativnom putovanju.
Kraj dokumentarnog filma snimka je događaja - umjetničko ritualnog čina kao simboličkog povratka iskonskom stanju bivanja čovjeka. Mogli bi reći sjećanja na iskonsko stanje.

Izložba Memories dio je Other side projekta, a to je program povezivanja i predstavljanja likovnih umjetnika Azije u Hrvatskoj i hrvatskh umjetnika u tim istim zemljama. Do sada se predstavilo više od trideset hrvatskih umjetnika na izložbama “Memories” od 2016. Prva izložba bila je organizirana u New space art foundation galeriji u Hue, Vijetnam, 2017. U Huong ngo galeriji u Hnaoiu, Vijetnam, 2018. Niv art centar u New Delhiu, Indija, a ove 2019. ponovno predstavljamo izložbu sa drugim umjetnicima u istom galerijskom prostoru. Kao drugi dio projekta u Hrvatsku dolaze od 2015. Vijetnamski umjetnici, Le Brothers u galeriji prsten HDLU 2015, 2016. Mai Nuygen u galeriji Pm, 2017. Tran Trong Vu u galeriji Pikto i Linh Phung u Dioklecijanovim podrumima 2018.

Autor projekta i kustos: Marija Lopac.