projekcija

Kratke slike istražuju odnos Ante Babaje i Borisa Poljaka


vrijeme: 16.02.2017. 19,30 h
mjesto: Zagreb; MM centar Studenskog centra u Zagrebu, Savska cesta 25

Kratke slike u četvrtak, 16. veljače, u 19,30 sati, istražuju kako je naslijeđe Ante Babaje nadahnulo rad nagrađivanog dokumentarista Borisa Poljaka. Ulaz na program je besplatan!

U višestruko međunarodno nagrađivanom filmu 'Autofocus', Boris Poljak statičnom kamerom bilježi pomno odabran isječak zbilje koji se pretvara u sveobuhvatnu sliku društva iz kojeg je izvađen. Pola stoljeća ranije ovim postupkom se majstorski koristio i veliki Ante Babaja čija dva antologijska opservacijska dokumentarca prethode Poljakovom filmu. Nakon projekcije Autofocusa te kratkih filmova Kabina i Čekaonica u režiji Ante Babaje, na rasporedu je razgovor s redateljem Autofocusa, Borisom Poljakom i oblikovateljem zvuka, Martinom Semenčićem. Tema razgovora bit će suvremenost i povijesnost ovakvog pristupa dokumentaristici. Razgovor će voditi filmska kritičarka i selektorica programa Višnja Vukašinović.
 
Autofocus Borisa Poljaka prikazan je na dvadesetak festivala diljem Europe, osvojio je niz nagrada, između ostalih, nagradu za najbolji kratkometražni film na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima 2014. Autofocus je film o crkvi svetog Nikole iz 12. stoljeća koju svake godine posjete brojni turisti. Smještena je na slikovitom brežuljku, sa stablom bora koje raste pored nje. Kamera svjedoči preobrazbi prostora u svojevrsnu pozornicu na kojoj se izmjenjuju neobični događaji, a u kojima turisti postaju glumci u predstavi.
 
Ante Babaja, jedan od najvažnijih hrvatskih redatelja, najpoznatiji je po adaptaciji novele 'Breza' Slavka Kolara, premda je karijeru započeo kratkometražnim filmovima. Kratkometražni radovi Kabina (1966.)  i Čekaonica (1975.) dokumentarni su eseji u kojima se očituje kako je, prema riječima filmskog kritičara Hrvoja Turkovića, dokumentarizam kod Babaje bio ključno područje iskušavanja intuitivno naslućenih upečatljivih paradigmi.
 
Više informacija potražite na službenim stranicama MM centra.
 
Kratke slike su projekt Kulture promjene SC-a, a pozornost posvećuju inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja.

Izvor: HAVC

(R.P.B., 15.02.2017)