Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebački kvartet slavi 100 godina i rekonstruira prvi koncert ansambla

Zagrebački kvartet obilježit će 100. obljetnicu osnutka 25. travnja svečanim koncertom u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ), a izvest će isti program koji je izvela prva postava ansambla 1919. godine, najavili su u srijedu članovi ansambla.
vrijeme: 25.04.2019.
mjesto: Zagreb; HGZ, Gundulićeva 6
url: http://zagrebquartet.hr/

Slavljenički koncert Zagrebačkog kvarteta imat će isti program koji je izveden i 25. travnja 1919. godine, kada su Vaclav Huml (prva violina), Milan Graf (druga violina), Ladislav Škatula (kasnije Miranov, viola) i Umberto Fabbri (violončelo) izveli prvi koncert toga ansambla, najavila je u srijedu na konferenciji za medije muzikologinja Iva Lovrec Štefanović.
 
Aktualni članovi ansambla violinisti Martin Krpan i Davor Philips, Hrvoje Philips na violi i Martin Jordan na violončelu tako će 25. travnja u HGK-u izvesti 9. gudački kvartet u d-molu Antonína Dvořáka, "Kvintni" gudački kvartet u d-molu Josepha Haydna te 2. gudački kvartet u F-duru Petra Iljiča Čajkovskoga.
 
Kvartet je od 1919. izdao više od 40 nosača zvuka, ali nije bio aktivan svih sto godina, već od osnutka pa do 1943. i onda od 1954. godine, naglasila je Lovrec Štefanović.
 
"Kroz svoju povijest, kvartet je obišao cijeli svijet te odsvirao oko pet tisuća koncerata", kazao je Davor Philips te dodao da su u zadnjih desetak godina često nastupali u Japanu i Koreji, Španjolskoj i Portugalu, a da je kvartet sljedeće godine pozvan na turneju u Južnu Ameriku.
 
"Ova sezona je programski pogled unatrag, sada rekonstruiramo koncert iz 1919. godine, program i raspored skladbi je isti kao tada, a sljedeća je sezona pogled u naprijed, bit će puno kompozicija koje kvartet u ovom sastavu nije svirao", kazao je Krpan.
 
Novo diskografsko izdanje i monografija

 
U srijedu je predstavljen i novi nosač zvuka Zagrebačkog kvarteta "Klasični vrt", na kojemu se nalaze djela za gudački kvartet hrvatskih skladatelja Igora Kukuljerića, Srđana Dedića, Marka Ruždjaka, Adalberta Markovića i Pavla Sviličića.
 
Uoči obljetničkog koncerta izdat će se i monografija Zagrebačkog kvarteta koju je napisao muzikolog Borko Špoljarić, a obljetničku sezonu kvartet će zaključiti koncertom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 30. studenoga.
 
"Na programu će uz djela Mauricea Ravela, Luigia Boccherinija, Edwarda Elgara i Benjamina Britenna biti praizvedeno i novo djelo za gudački kvartet Srđana Dedića", najavila je Lovrec Štefanović. (Hina)