Preskočite na glavni sadržaj

U Karlovcu arheolozi otkopali Riječki most iz 19. stoljeća

Gradski muzej Karlovac (GMK) i Konzervatorski odjel Ministarstva kulture predstavili su u srijedu na radilištu zaštitnih arheološka istraživanja u Radićevoj ulici  Riječka vrata s Riječkim mostom iz 19 stoljeća, koji se nalaze ispod današnje karlovačke ulice, a bili su dio trgovačkog puta od riječne luke u Karlovcu do morske luke u Rijeci.
vrijeme: 17.04.2019.
mjesto: Karlovac
Karlovac provodi projekt gradnje i obnove odvodnje i vodoopskrbe u aglomeraciji Karlovac-Duga Resa, pa i u arheološkoj zoni Zvijezda, gdje je zaštitno arheološko istraživanje preduvjet da se krene u infrastrukturne radove.
 
Voditeljica arheoloških istraživanja kustosica GMK Mateja Galušić rekla je da su od kraja studenoga do danas otvorili četiri sonde, u prve dvije su pronađena takozvana Nova vrata, na drugom kraju Radićeve ulice, većih iznenađenja nije bilo, jer su ta vrata ucrtana u planove iz 1845. godine. Na drugom kraju Radićeve, kod Perivoja, otkopan je Riječki most,  vide se dva luka, a iznenađenje je pronalazak kaponima, nadsvođenog prostora za vojsku, preteče bunkera.
 
Kustos Odjela kulturne povijesti GMK Igor Čulig rekao je da se u 19. stoljeću mnogo toga u Karlovcu događalo pa je osim Turskih i Novih vrata trebao i treći ulaz u grad, ova Riječka vrata s mostom, da bi se ostvarila veza sa žitnim trgom i pristaništem na Kupi, jer to je bio trgovački put od riječne luke u Karlovcu do morske luke u Rijeci.
 
„Kaponir, opekom zidani i nadsvođeni prostor uz most, u kojem su  bili vojnici,  preteča je bunkera. Inače, kaponiri su se nalazili pred svim kurtinama, ravnim potezima bedema između dva bastiona, znamo da je to Karlovac 1850. godine imao“, rekao je Čulig.
 
U ime Konzervatorskog odjela Krešimir Raguž založio se da se Zvijezda zaštiti i u budućnosti rekonstruiraju njeni bedemi i šančevi, ali ne po segmentima već cjelovito, za što u Ministarstvu kulture postoji koncept.
 
„Naša je zadaća da se kaže koji su sve elementi na koje se pri tom treba paziti, a vidimo da pod zemljom i nad zemljom, te u sačuvanoj dokumentaciji kroz stoljeća ima dovoljno elemenata za rekonstrukciju Zvijezde“, rekao je Raguž.
 
Nalazi će se zaštititi i zatrpati, ali će opločnici iznad njih biti drugačije boje od ostalih, te će uz njih biti interpretacijske ploče. To je, kako je rekao Pleskina, „minimum interpretacije na koju Grad pristaje, a može se učiniti i puno više, jer su podzemne strukture velika atrakcija koja se može iskoristiti u kulturnoj i turističkoj promidžbi grada“.
 
Ispod Riječkog mosta nije tekla rijeka, već je premošćivao šanac ispunjen vodom, koji je u prošlosti branio grad od osvajača, Osmanlijskog carstva. Prije 440 godina s tom je namjenom i Karlovac podignut kao grad-utvrda. Kasnije je Karlovac bio važno trgovačko središte, no i dalje, kako je rekao Čulig, s jakom vojnom funkcijom, sve do 1881. godine, kada je Karlovac izuzet iz uprave Vojne krajine. (Hina)