predstava

Premijera baleta 'Tri sestre' u Teatru &TD


vrijeme: 23.02.2017. 20 h
mjesto: Zagreb; Teatar &TD, Savska 25

Premijera baleta 'Tri sestre' redateljsko- dramaturškog dvojca Manojlović/Đula održat će se u četvrtak, 23. veljače, s početkom u 20 sati, u Polukružnoj dvorani Teatra &TD.

Inspiriran istoimenom dramskom uspješnicom A.P. Čehova cijeli je balet izgrađen na pauzama imanentnim Čehovljevoj dramaturgiji. U svom eseju o Čehovu, Raymond Williams Čehovljeve je likove okarakterizirao kao “generaciju koja čitavu noć sjedi i raspravlja o potrebi za revolucijom pa je sutradan ujutro preumorna da bi išta napravila, makar to bilo vezano uz vlastite trenutačne probleme". Ta nemogućnost pokretanja, nepomičnost (u mjestu i vremenu), patos stasisa i njegova translatacija u neverbalno, polazišna je točka ovog baleta, pojasnila je redateljica Natalija Manojlović.
 
Deverbalizacija teksta drame s trima plesačicama, pokušaj je prijenosa atmosfere u kojoj ta nesposobnost djelovanja postaje radnjom drame. Alate za uprizorenje nedogađajnosti tražimo u redukciji ili eliminaciji govora, fizikalizirajući nemogućnost promjene kroz istraživanje ograničenih (po)kretanja ostarjelog tijela.
 
Dramske situacije suprotstavljene su dinamici žuđenoga života koji bi podrazumijevao događaj, ali koji u dramskom tekstu ostaje prisutan tek kao budućnosna projekcija, kao neostvareni san, kao zamišljaj i iluzija. Sestre zapravo uživaju u samoj žudnji za promjenom, jer su prekrhke da bi promjenu pokrenule, dodala je Manojlović.


Fotografija: Damir Žižić
 
Irina: Martina Tomić
Maša: Ivana Pavlović
Olga: Petra Chelfi
 
Režija: Natalija Manojlović
Dramaturgija: Ivana Đula
Zvuk: Hrvoslava Brkušić, Hrvoje Nikšić
 
Ulaz s pozivnicom. Reprizna izvedba na rasporedu je 24. veljače 2017.

(R.P.B., 16.02.2017)