Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Tko gricka muzejsku građu?' otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt

Kao dio 24. edukativno muzejske akcije koja se na temu '(Pre)hrana' provodi mjesec dana uoči Međunarodnog dana muzeja, zagrebački Muzej za umjetnost i obrt otvorio je u četvrtak edukativnu izložbu 'Tko gricka muzejsku građu?', koja otkriva kako umjetnička djela nisu samo 'hrana za oči ili dušu', već i doslovno mogu biti pojedena.
vrijeme: 18.04.2019.
mjesto: Zagreb; MUO
url: http://www.muo.hr
Uz informativne panoe s fotografijama i tekstovima o štetočinama s kojima se muzealci svakodnevno suočavaju ne bi li zaštitili svoj fundus, te o metodama sprječavanja njihove invazije, u suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom izloženi su primjerci nekih od kukaca.

 

Okruženje muzejskih depoa - mrak, vlažan prostor, mir i mnogo hrane idealan su restoran za nametnike, koji nudi raznovrsni meni - zbirke tekstila vole moljci, srebrne ribice, tepih bube, knjiške uši i žohari, dok predmete od drva preferiraju strizibube, kuckari, termiti, drvne ose, mravi.

 

Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO kaže da je najveća panika kada muzejom proleti moljac. "Kolege se moraju boriti s tim strašnim bićima kako naš muzej ne bi bio na njihovom meniju", dodao je.

 

Iva Novak, autorica izložbe, rekla je kako se MUO pridružio akciji temom koja ne promišlja o prehrani ljudi, nego o tome kome su umjetnička djela zaista prehrana i kome dijelovi fundusa završavaju u želucima.

 

"U skopu programa MUO na meniju nudimo 'slasne' radionice tijekom proljetnih praznika i delikatesnu izložbu koja se pokazuje na koji se način naši restauratori bore s tim malim životinjicama, jer se sva šteta dogodi prije nego što se građa donese u muzej", napomenula je.

 

U MUO postoje četiri restauratorske radionice - za metal, staklo i keramiku (koja je najmanje zanimljiva za 'grickanje'), potom za slike i skulpture, za tekstil i za namještaj. Svi oni svakodnevno rade na prepoznavanju, detektiranju, a onda i suzbijanju insekata.

 

Radionice za građanstvo održavat će se svakodnevno od 23. do 27. travnja, radnim danima od 10 do 16 sati, a subotom od 10 do 14 sati. Prijave nisu potrebne, a program je besplatan uz kupljenu ulaznicu.

 

"Radionice su namijenjene svim uzrastima, a na njima ćemo se baviti raznim likovnim tehnikama od grafika do kaširanja, te konkretnim motivima kukaca do apstrakcije  s obzirom na to da su posljedice koje ti insekti ostavljaju često likovno zanimljive kompozicije", rekla je Novak. (Hina)