projekcija

Premijera aktivističkog amaterskog filma 'Iza vrata sličnih vašima' u Rijeci


vrijeme: 20.02.2017. 19 h
mjesto: Rijeka; Art-kino Croatia, Krešimirova 2

U ponedjeljak, 20. veljače, s početkom u 19 sati, održat će se premijera amaterskog filma Dalibora Čajkovskog 'Iza vrata sličnih vašima' u suradnji s Centrom za participaciju žena u društvenom životu. Premijeri će prisustvovati filmska ekipa - Dalibor Čajkovski, Ivica Brusić Brujo, Tonka Tkalčić te Antonija Pintar iz Centra. Ulaz je slobodan!

Marko beskrajno voli Marinu. Za nju je spreman učiniti sve. No, pri pomisli da bi ju mogao izgubiti, on ju zatvara u krletku svoje posesivnosti, koja iz minute u minutu postaje sve žešća. Od naizgled bezazlene ljubomore zaljubljenog supruga, njegov stisak poprima obilježja opsesije, kojeg Marina sve teže podnosi...
 
Samo u Hrvatskoj, u 2016. godini je ubijeno 18 žena u obiteljskom nasilju. Ova priča pokušava ukazati na strahote koje se događaju svuda oko nas te dočarati atmosferu jedne svađe, koja je bez preskakanja prikazana u svim trenucima njene eskalacije.
 
Ideja filma «Iza vrata sličnih vašima» nastala je kao rezultat razmišljanja o tome kako dolazi do toga da ljudi, koji su se međusobno izabrali za životne partnere postanu sposobni jedno drugome nanijeti bolne udarce i ponašati se prema partneru, kao prema najgorem neprijatelju. Filmom se postavlja i pitanje Gdje je granica između disfunkcionalnog odnosa i nasilja?
 
Režiju, scenarij i montažu potpisuje Dalibor Čajkovski, direktor fotografije je Ivica Brusić.

Glavne uloge tumače Tonka Tkalčić te sam autor Dalibor Čajkovski.

(R.P.B., 17.02.2017)